АКТУАЛЬНО

Владика Борис Ґудзяк з нагоди десятиріччя інтронізації Предстоятеля: «Маємо Главу, який нам допомагає бути з Богом»

Понеділок, 29 березня 2021, 08:00
Блаженніший Святослав є перед великим Богом, і він у своєму серці відчуває Божий мир і Божу радість. Він нас піднімає добрим словом. Він заохочує молодих і старших. Він виступає на захист тих, які є на фронті, у Криму, тих, які є знедолені. А скільки прекрасних колядок Блаженніший проспівав разом зі знедоленими під час Святвечора в Києві! Про це сказав владика Борис, митрополит Філадельфійський, у вітальному слові з нагоди десятиліття інтронізації Отця і Глави УГКЦ.

«Десять років тому, коли збиралися єпископи УГКЦ, щоб обрати нового Отця і Главу нашої Церкви, мені, як ієреєві, тоді припала честь виголосити проповідь до всіх отців Синоду і вірних, які в цей час були в соборі Святого Юра», – пригадав владика Борис у вітальному відео.

Він процитував декілька думок з тодішньої проповіді: «Сьогодні, коли перед священним Синодом стоїть питання вибору нового провідника, Патріарха і Глави нашої Церкви, у нас є лише один критерій – бути з великим Богом. Усунувши всі можливі шори та обмеження, відкрити дух і серце, розправити крила, відчинити вікна і дах розуму, підняти стелю нашої духовності, щоб у нас панувало таїнство живого Бога, безмежного і неохопного Творця...»

Минуло десять років, і на цьому шляху життя нашої Церкви ми маємо як Отця і Главу Блаженнішого Святослава. «В Україні і в Америці, у Бразилії і Австралії, у Польщі і Західній Європі, у Канаді, ми маємо Главу, який допомагає нам бути з Богом», – ствердив митрополит.

За його спостереженням, Блаженніший ще з юного віку пірнув у життя молитви. «Я пізнав його ще як докторанта, до речі, першого доктора з підпільної Церкви, який здобув докторат і вернувся в Україну, – пригадав владика Борис. – Під час студій я бачив, як він у скромній кімнатці молився ціле правило з ієромонахом студитом Антонієм Рижаком».

На переконання його, Блаженніший Святослав є еталоном літургійної молитви: «Він нас кличе своїм прикладом ставати перед великим Богом. Він молиться прекрасно. Ми дякуємо "Живому ТВ", що цей приклад сьогодні є глобальний. Блаженніший провадить нас словом. Він є талановитим промовцем. Передовсім він є проповідником. Він нас кличе бути з великим Богом. Кличе в різний спосіб, відкриває нові горизонти».

«А як цікаво він про Лесю говорить з Оксаною Забужко! Блаженніший виявився чудовим співрозмовником – чи з монсеньйорами в чорних рясах і білих колорадках у Ватикані, чи з Сергієм Жаданом у чорно-білих кедах», – зауважив владика Борис Ґудзяк.

У своєму слові він пригадав основні моменти розвитку нашої Церкви за останні десять років, зокрема розвиток структур митрополій, єпархій, екзархатів та хіротонії нових єпископів. «Ще ніколи світ не був таким українським. І ще ніколи УГКЦ не була такою глобальною», – підкреслив він.

Президент УКУ також звернув увагу на виклики сучасності, серед яких назвав війну, еміграцію, економічну криза і пандемію. І наголосив, що за прикладом митрополита Андрея Шептицького, який свого часу їздив на Паризьку мирну конференцію і виступав перед Лігою Націй, щоб захистити народ, Блаженніший Святослав провів чимало подібних зустрічей у різних форматах на різних континентах і в різних країнах.

«Ми маємо Отця і Главу, – переконаний він, – який нас захищає і за нас заступається. Захищає, заступається, надихає і піднімає дух. А рисою, яка промовляє найбільше до молодих і до тих, які вперше зустрічаються з Блаженнішим, є, мабуть, його усмішка і почуття гумору».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next