АКТУАЛЬНО

Владика Діонісій здійснив душпастирський візит до італійського Прато з нагоди 15-річчя заснування церковної громади

Середа, 11 жовтня 2017, 22:58
Дослівно “прато” з італійської мови означає “галявина”. Це слово, напевно, нагадує нам про Україну, про українські села, однак ми є тут, в італійському Прато.

Такими словами розпочав проповідницьке слово владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, під час Архиєрейської Божественної Літургії 8 жовтня в храмі Покрову Пресвятої Богородиці, що в м. Прато (Італія).

Додамо, цього року ця громада святкує 15-річчя свого заснування.

“Мушу визнати, що мені досі було важко виголошувати проповідь з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці, − вів далі проповідник. − Однак, я молитовно попросив світла Святого Духа, щоб я міг говорити від імені Бога, від імені Богородиці, а не від себе”. Єпископ пригадав зміст свята, яке, за його словами, бере свій початок, ще коли араби оточили Царгород. Проте військо від міста відступило, тому що з допомогою прийшла Пресвята Богородиця, яка захистила його своїм омофором, тобто хусткою, чи покровом.

На переконання владики Діонісія, кожне богородичне свято розкриває нам одну з чеснот Богородиці (богоматеринство, дівство, чистоту). А свято Покрови урочисто вшановує її заступництво. “Це свято найкраще виявляє духовне материнство Марії, зокрема її молитовне заступництво, любов і опіку над нами. Добра мати завжди вболіває за своїх дітей”, − зазначив він.  

Проповідник пригадав, що свято Покрови – це національне і патріотичне свято в Україні. Бо, як відомо, вже Ярослав Мудрий в 1037 році віддав Україну під Покров Матері Божої. Подібно, запорізькі козаки мали церкву Покрову Пресвятої Богородиці.

“Дорогі, нехай цей 15-річний ювілей нашої громади в Прато стане справжньою нагодою, щоб Божа благодать зійшла на нас, а Богородиця супроводжувала нас як мама, як “незахідна зоря” в наших життєвих дорогах”, − побажав владика Діонізій вірянам.

Як розповів о. Володимир Волошин, настоятель парафії і Пасторальний координатор для українців в Італії, громада була заснована в 2002 році і вона налічує близько п'ятдесят прихожан. “Візит владики до кожної української громади є нагодою для укріплення нашого церковного тіла в Італії. Цей візит є важливим моментом для життя громади, її утвердження тут”, − прокоментував священик.

 

Прес-служба УГКЦ в Італії
www.chiesaucraina.it

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next