АКТУАЛЬНО

Владика Гліб взяв участь у молитві за депортованих в Сибір естонців, латишів і литовців

Понеділок, 15 червня 2015, 14:59
Щороку спільноти балтійських народів у Лондоні влаштовують екуменічну молитву в пам’ять їхніх депортованих земляків у час радянської окупації. Молитву проводять перед 14 червня, бо цього дня в 1941 р. енкаведисти розпочали масову депортацію естонців, латишів і литовців.

У неділю, 14 червня 2015 р., спільна молитовна служба відбулася в храмі Saint James Piccadilly. Українську Католицьку Церкву представляли владика Гліб, Єпарх єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, о. Іриней Крайчий, ЧСВВ, о. Микола Стефанишин і с. Ірина Хомин, СНДМ.

На початку відбулася процесія духовенства і внесення прапорів трьох держав. Відтак посли Естонії, Латвії й Литви в супроводі молитви запалили свічки у пам’ять сталінських жертв. Далі слідували гімни, біблійні читання і молитви рідними мовами цих народів. Проповідь, на запрошення латиської пасторки Елізи Зікмане, організатора і провідниці служби, виголосив владика Гліб.

Владика порівняв трагічну долю балтійських народів із подібною історією українського народу. На запитання, як розуміти земні лиха у світлі Божої любові, він пояснив, що св. Павло не вдався до роз’яснень, а ствердив, що Христос присутній у наших трагедіях через хрест. Він піддався злу, перемагаючи його добром і любов’ю.

«Чи це [пояснення] змінює трагічні події минулого? – запитав владика. – Зовсім ні. Але воно дає надію, що минуле матиме значення для нас. Коли згадуємо жертв нелюдської жорстокости, то не лише співчуваємо долі наших людей, навіть членів наших сімей, але й живемо надією, яка допомагає нам стати кращими, віддавати своє життя за ближніх, не піддаючись лихові світу, але радше перемагаючи його нашою любов’ю, нашою надією, нашою вірою».

На кінець молитовного зібрання владика Гліб уділив архиєрейське благословення всім присутнім.

Прес-служба єпархії Пресвятої родини

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next