АКТУАЛЬНО

Владика Гліб узяв участь у зустрічі родин в Бурштині на Івано-Франківщині

Понеділок, 21 березня 2016, 12:38
12 березня 2016 року в м. Бурштин, що на Івано-Франківщині, відбулася зустріч родин з ініціативи спільноти сестер Згромадження служебниць Господа і Діви Марії з Матара Чернечої родини Воплоченого Слова. Гаслом зустрічі стали слова Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава: «Як колись сім’я рятувала Церкву, так і сьогодні Церква має рятувати сім’ю». Про це повідомили в монашій спільноті.

Праця з родинами належить до харизми Чернечої родини Воплоченого Слова. У зустрічі  взяли участь біля 340 осіб і вона стала своєрідним підсумком багаторічної невтомної співпраці сестер з родинами м. Бурштин.

Великим благословенням була участь у цьому форумі владики Гліба (Лончини), Апостольського екзарха для українців візантійського обряду у Великобританії, який був учасником XIV Папського Синоду на тему «Покликання і посланництво сім’ї у Церкві та в сучасному світі» (4-25 жовтня 2015 року у Ватикані).

Після Архиєрейської Божественної Літургії у церкві Священномученика Йосафата учасники зібралися в актовому залі енергетичного коледжу, де їх привітала Мер міста. Потім була духовна наука єпископа, під час якої владика Гліб торкнувся тематики кризи родин у сучасних світових та українських реаліях. Владика говорив про те, що найменша родина – це не двоє, чоловік і дружина, а троє – він, вона і Господь. «Лише коли Бог стане членом наших родин, тоді в них буде любов, мир, злагода і благословення. А для цього потрібно плекати спільну молитву, спілкуватись між собою, перебороти самолюбство, вміти прощати, вести практичне християнське життя, сповідатися», - пояснив він. Також владика згадав про такі чинники, які руйнують сім’ю, як розлучення, аборти і евтаназія. За його словами, найвищим проявом Божого благословення для родини є діти.

Наступним доповідачем на зустрічі були о. Мирослав Богак, парох церкви Святого архистратига Михаїла с. Острів, що біля Тернополя, і п. Олександра Богак, його дружина. Їм Господь подарував 14 дітей. Тож вони приїхали особисто засвідчити про численні Божі ласки, які щодня спливають на їхню родину. Після цього дев’ятеро їхніх дітей заспівали гімн «Боже, великий, єдиний» та інші пісні.

Третім доповідав п. Максим Потапчук з Краматорська, з яким сестри познайомилися під час нещодавньої місії на Донеччині. Пан Максим започаткував низку просвітницьких проектів. Одним із них є проект «Тату, почитай!», який заохочує до спільного читання книжок вголос, що сприяє зближенню тата і дітей, вивченню української мови і любові до доброї книги. Також у Краматорську започатковані майстерні, де молодь і старші люди можуть спільно зібратись і вишивати. Під час вишивання вивчається історія українського мистецтва, яке є складовою історії України.

Після того розпочалася святкова музична програма за участю камерного оркестру «Ренесанс» та учнів музичної школи м. Бурштин: Софії Терлецької, Олександра Федьків та мами Олі. Ведучою концертної програми була Оксана Сливка, член Третього чину Воплоченого Слова, яка на завершення заспівала гімн Зустрічі родин.

Після чудового концерту розпочалася інтелектуальна гра брейн-ринг на тему «10 Заповідей Божих». Ведучим був о-д Андрій Вівчар, а журі – владика Гліб, о. Мирослав Богак і о. Микола Стефанишин. Гра була складна і одночасно захоплююча. Брали участь чотири команди: дві з Бурштина, одна з Перемишлян і одна із с. Залуква. Переможцем стала команда з Залукви.

Наступним заходом у рамках програми зустрічі родин стала робота в групах, яких було чотири.

Перша група – це ті, які бажали продовжити спілкування з владикою Глібом на тему «Криза в родині». Дискусія проходила у формі «запитання-відповідь». Владика говорив про те, що члени родини повинні вміти за допомогою розуму опановувати свої негативні емоції, про важливість спілкування, жертви, терпіння і прощення. Також він навчав, що кожен конфлікт – це нагода задуматися, дослідити причину проблеми. Він говорив, що прикра людина також терпить від свого «звар’ювання», і якщо почати з себе, то речі поступово почнуть змінюватися на краще. Закінчив владика свою зустріч закликом ніколи не переставати любити. Зустріч була настільки теплою, повчальною і родинною. Якби не часові рамки, вона б ніколи не закінчилася. Люди дійсно були спраглі глибокого, духовного і мудрого слова пастиря.

У другій групі учасники форуму зібрались довкола о. Мирослава Богака і його дружини Олександри, щоб поговорити про численну родину. Щасливі батьки розповідали про свою сім’ю, про виховання дітей, про Божі ласки, молитву, виклики і радості. Це було найкращим свідченням того, як потрібно довіряти Богові і бути відкритим на нове життя.

Третю групу очолив п. Роман Зіненко, магістр богослов’я і психолог. Пан Роман представив учасникам зустрічі новий прогресивний напрямок психотерапії та душпастирства тверезості і звільнення від інших залежностей. Цей метод полягає в оздоровленні оточення залежної людини, у зціленні співзалежних. А якщо залежна особа буде оточена здоровими і люблячими людьми, то є велика ймовірність, що, з Божою допомогою, вона зможе почати вільне і тверезе, у повному розумінні цього слова, життя.

Четверту групу провадила п. Ольга Павлишин, лікар-гінеколог. Вона розповідала про методи природного планування сім’ї, а зокрема про способи визначення плідних і неплідних днів у жінки. Цю методику дехто помилково називає альтернативою контрацептивів.

На зустрічі родин не було сумно і найменшим учасникам. Для дітей були організовані веселі конкурси, розваги (футбол, малювання, гра «пошук скарбу» та ін.), запрошено ляльковий театр із Івано-Франківська.

Також на зустрічі мав слово п. Мирослав Возняк, член Третього чину Згромадження Воплоченого Слова, керівник громадської організації «Івано-Франківський Християнський Рух за життя». Він говорив про сучасні небезпеки, які стоять перед українською родиною, зокрема, про аборти, а також антихристиянські ініціативи уряду з метою легалізації одностатевих шлюбів. Він закликав до всенародної молитви про заборону вбивства ненароджених дітей у, і без цього зраненій війною, Україні, закликав до духовного усиновлення зачатих дітей, а також до участі у громадських акціях, спрямованих на захист життя. Бо, як говорив Андрей Шептицький: «Майбутнє належить тим народам, у яких подружжя є річчю святою, у яких родинне життя є чисте й святе».

Закінчилась зустріч спільною молитвою за українські родини, яку уклав праведний Митрополит Андрей Шептицький.

На завершення кожна родина у подарунок отримала книгу «Дорога прощення», а владика Гліб уділив усім учасникам цього свята архиєрейське благословення.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next