АКТУАЛЬНО

Владика Кен Новаківський розповів про підсумки першої Генеральної асамблеї Душпастирської ради

П'ятниця, 06 грудня 2019, 22:14
У п’ятницю, 6 грудня 2019 року, у Патріаршому домі, що у Львові, завершилася перша Генеральна асамблея Душпастирської ради УГКЦ. Голови комісій УГКЦ та радники Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава прибули з усього світу для опрацювання душпастирських напрямків, працюючи спільно із Патріаршою курією.

Спочатку учасники заходу мали зустріч з Блаженнішим Святославом, який у своєму виступі зазначив, що варто будувати єдність УГКЦ, щоб різні структури перебували у тісному зв’язку з центром Церкви. Предстоятель зауважив, що тепер надзвичайно важливо і потрібно шукати нові механізми для наступної програми, а також реформувати Курію, зокрема її центральні структури.

Читайте також: «Важливо будувати єдність УГКЦ», – Блаженніший Святослав під час відкриття Генеральної асамблеї Душпастирської ради УГКЦ

«Радники позитивно відреагували на візію Блаженнішого Святослава щодо Душпастирської ради. Вони побачили, що Предстоятель хоче почути всі єпархії УГКЦ, тому відчули, що є потрібними, а також є голосом Церкви. Впродовж кількох днів радники старалися проаналізувати, як саме працює Патріарша курія, міркували над тим, як можна покращити її ефективність», – зазначив голова Душпастирської ради владика Кен Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстерський.

Окрім цього, під час зустрічі обговорювалося питання проведення Патріаршого Собору УГКЦ – «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви», який відбудеться 26–29 серпня 2020 року у Львові. Гасло Собору: «Церква є завжди і всюди з тобою».

За словами владики Кена, основне завдання Душпастирської ради – налагодити комунікацію між усіма структурами УГКЦ.

Читайте також: «Душпастирство – це основна місія, мета життя Церкви», – владика Кен Новаківський, голова Душпастирської ради

«Найефективнішим методом спілкування визнано саме цю зустріч, бо всім радникам вдалося зібратися та поспілкуватися одне з одним. Крім того, учасникам асамблеї були представлені всі душпастирські комісії, тож вони довідалися детальніше, як і над чим ті працюють, які їхні потреби... Радники заявили, що дізналися, як можна такі пропозиції втілювати у своїх єпархіях. Тож необхідно розвивати і підтримувати спілкування в Курії та між комісіями, комунікацію між комісіями та єпархіями і спілкування у кожній єпархії та з комісіями», – сказав владика Кен.

І згодом додав: «Потрібно розуміти, що кожна єпархія розвивається по-різному та має свої виклики. Тому щоб розвивати глобальність Церкви, ми мусимо розуміти одне одного. Адже в радянський період і навіть тоді, коли Україна стала незалежною, дуже часто різні гілки УГКЦ розвивалися по-своєму. Наприклад, наша Церква у Нью-Вестмінстері є зовсім іншою, ніж у Львові, бо в кожному осередку є певні виклики, зокрема мовні, культурні тощо. А для того щоб ми могли спільно працювати, нам треба знати свої проблеми. Я думаю, що це один із найкращих способів поділитися досвідом одне з одним і прийняти ті рішення, які допоможуть розв’язати проблемні питання».

«Великий позитив є в тому, що багато радників, які прибули з-за кордону, зазначали, що Патріарша курія як структура дуже розвинена, бо в ній є чимало ініціатив. Проте не в усіх осередках їх можна реалізувати, бо в певних місцях ще немає всіх тих структур, які є в курії. Тому ми працюємо над тим, як можемо тепер допомогти тим осередкам, які є, зокрема, в Латинській Америці, Європі, Австралії, Канаді», – підкреслив о. Володимир Містерман, заступник адміністратора Патріаршої курії.

До слова, наступна Генеральна асамблея Душпастирської ради відбудеться в грудні 2020 року. Основна візія наступної зустрічі – покращувати і продовжувати роботу над тими пропозиціями, які приймає Синод Єпископів УГКЦ і подає їх до виконання.

Нагадаємо, Душпастирську раду Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви було створено у червні 2019 року. До складу ради входять структури Патріаршої курії, відповідальні за душпастирське служіння УГКЦ. Головним завданням Душпастирської ради є координація та уніфікація діяльності структур Патріаршої курії, які відповідають за пастирське служіння, продовження втілення в життя напрацювань робочої групи для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ та інші завдання, окреслені у відповідному Положенні.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next