АКТУАЛЬНО

Владика Кен Новаківський – другий правлячий єпископ Лондонcької єпархії УГКЦ

Середа, 15 січня 2020, 13:04
Нью-Вестмінстерську єпархію в Канаді, яку дотепер очолював новопризначений Лондонський єпарх, адмініструватиме єпарх Едмонтону.

У середу, 15 січня 2020 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив єпархом Лондонської єпархії Пресвятої родини УГКЦ преосвященного владику Кена Новаківського, перенісши його з Нью-Вестмінстерської єпархії УГКЦ в Канаді. Повідомляється також, що Апостольським адміністратором Нью-Вестмінстерської єпархії Святіший Отець призначив преосвященного владику Давида Мотюка, єпарха Едмонтонського в Канаді.

Біографічна довідка

Владика Кен Новаківський народився 16 травня 1958 року в Канаді, де закінчив вищі богословські студії, які потім поглибив у Римі, у Папському університеті святого Томи Аквінського. Прийнявши 19 серпня 1989 року ієрейські свячення в Саскатунській єпархії у Канаді, повернувся до Риму та почав навчатися на факультеті канонічного права Папського східного інституту. У 1991 році, супроводжуючи блаженнішого Мирослава-Івана кардинала Любачівського, о. Кен приїхав до України, де був віцеканцлером Верховного Архиєпископа, виконував інші важливі адміністративні служіння, став одним із засновників української гілки «Карітас».

Повернувшись 2001 році на батьківщину, о. Кен Новаківський був ректором української семінарії Святого Духа в Оттаві, а від липня 2006 року – канцлером Саскатунської єпархії в Канаді, доки 1 червня 2007 року не було повідомлено про те, що папа Венедикт XVI призначив його єпархом Нью-Вестмінстерським. Єпископські свячення та інтронізація відбулися 24 липня того ж року.

Єпархія в Лондоні

Сім років тому, 18 січня 2013 р., у Ватикані було повідомлено про те, що папа Венедикт XVI підніс до гідності єпархії тодішній Апостольський екзархат для українців візантійського обряду, що проживають у Великобританії, надаючи їй титул єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні. Апостольський екзархат для українців візантійського обряду в Англії та Уельсі було створено в 1957 році, а у 1968 році його юрисдикцію поширено на всю Великобританію.

Першим єпархом Венедикт XVI призначив владику Гліба Лончину, СУ, якого в січні 2019 року Папа Франциск призначив адміністратором вакантного осідку Паризької єпархії святого Володимира, а 1 вересня прийняв зречення з уряду правлячого єпископа Лондонської єпархії Пресвятої родини УГКЦ та апостольського візитатора для українців візантійського обряду в Ірландії.

 

www.vaticannews.va

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next