АКТУАЛЬНО

Владика Михайло (Колтун): «Великий піст – шлях повернення назад до раю»

Четвер, 20 березня 2014, 11:55
Нещодавно світ побачило Великопісне відеозвернення преосвященного владики Михайла (Колтуна), Єпарха Сокальсько-Жовківського, та голови Комітету з питань екології при Синоді Єпископів УГКЦ.

«Природа – і наше в ній життя, і наше в ній спасіння», – такими словами розпочав своє відеозвернення владика Михайло. Звертаючись до вірних та всіх людей доброї волі, єпископ найперше пригадав усім, яке місце серед створіння Божого визначене людині самим Творцем. Доручивши нам в Адамі створений світ, Бог виявив цим свою велику довіру до людини, яка повинна мудро і відповідально управляти всім.

Єпископ в особливий спосіб наголосив на тому, що всі ті негативні та руйнівні для всього природного довкілля наслідки, які спостерігаємо в сучасному світі, є результатом того, що людина втратила відчуття відповідальності перед Богом за все створіння. Проаналізувавши історію прабатька Адама, преосвященний владика загострив увагу на тому, що з малого непослуху у світ увійшов гріх, а разом з ним – смерть і руйнування спільного для усіх нас Дому – Землі.

Роздумуючи над втратою первозданної в раю гармонії, голова Комітету з питань екології підвів до того, що зараз час Великого посту – благодатний час, коли людина має шанс покаятися й навернутися і так примиритися з Богом, з ближнім та усім створеним світом. «Гріх – загроза для всього створіння», – сказав єпископ, продовживши своє звернення, аналізуючи головні гріхи та їх згубний вплив не лише для самої людини, а для всього суспільства та довкілля. Архиєрей навів низку прикладів із повсякденного життя, такі як економія води, електроенергії, розумне використання природних ресурсів тощо, які є актами практичної любові до нашого ближнього, до Бога та до нашого природного середовища. Преосвященний владика у своїй науці навів приклад святих та праведних людей, які в житті задовольнялися найнеобхіднішим, бережливо користувались одягом та іншими речами, виявляючи таким чином свою віру в Творця.

Також єпископ звернувся до священиків з проханням приділяти увагу поясненню екологічного виміру гріха в проповідях, катехитичних науках та пояснювати, що бути відповідальними за Богом створений світ – природу – це невід’ємна складова християнської віри.

На завершення владика Михайло звернувся до всіх словами: «Бережіть Богом сотворений світ, бо в ньому нам жити… збережімо цей світ, щоб усі покоління могли ним втішатися».

Відеозвернення

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next