АКТУАЛЬНО

Владика Михайло Бубній освятив відновлений з руїн Господній храм та уділив дияконські свячення

Четвер, 24 жовтня 2019, 13:54
20 жовтня 2019 року Божого у селі Верхні Торгаї Нижньосірогозького району Херсонської області відбулася знаменна подія: владика Михайло Бубній, екзарх Одеський, освятив відновлений з руїн Господній храм, віддаючи його та новоутворену громаду під покров Божого Милосердя.

Із ним співслужили: отець Ігор Макар, протопресвітер Херсонський, отець Петро Криніцький, настоятель цієї парафії, преподобний отець Никодим, ЧСВВ, із відпустового центру в Погоні, що на Івано-Франківщині, отець Олександр Богомаз та отець Леонід з Мелітополя.

Свого часу радянська влада перетворила цей храм на зерносховище, а відтак залишила цю сакральну будівлю напризволяще – без вікон, без дверей і без даху, обдертого, нагого і побитого, наче Спасителя на хресті.

Те, що робила безбожна комуністична влада, знущаючись над Божими святинями, важко навіть уявити (хоча багато з нас є ще очевидцями того), однак минули ці часи лихоліття, і вже тепер завдяки владиці Броніславові Бернацькому, єпископові Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ, котрий дозволив греко-католицькій громаді взяти під свою опіку старий закинутий костел, ми є свідками відродження Господньої святині у його новій красі. Це стало можливим завдяки працелюбному та ревному апостолові ХХІ ст. отцеві Петру Криніцькому, парохові храму Різдва Пресвятої Богородиці із м. Мелітополя, котрий не зміг більше дивитися на цю зневагу над Господнім домом, організував людей, знайшов добродіїв та жертводавців і за короткий час (всього за три роки), зумів підняти з руїн цю сакральну споруду.

У своїй проповіді владика Михаїл підкреслив: “Рівно три роки тому, коли я з о. Петром стояв перед цим зруйнованим Божим домом, серце защемило, сльоза покотилась і я подумав: Господи! Село це відкинуло Тебе. Вигнало Тебе геть, бо не захотіло, щоб Ти мешкав серед них. Якщо Твоя свята воля, повернися до цього села, оживи його і дай цим людям надію на спасіння. Сьогодні ми є свідками навернення і покаяння багатьох. Цього року, коли село святкує свій ювілей 150 років від дня заснування, Господь відкриває нову сторінку в його історії. Сьогодні Боже Милосердя сходить на це село і його жителів, і починається новий союз із Господом”. Владика Михайло закликав часто, по змозі кожної неділі, прибігати до Божого Милосердя, бо Ньому є життя і надія.

Окрім освячення храму, під час Богослужіння преосвященний владика Михайло уділив дияконські свячення піддияконові Назарію Ланьку зі Львова, який відтепер служитиме на цих місійних південних теренах України в Одеському екзархаті.

На подію освячення відновленої святині, окрім вірних із села Верхні Торгаї і смт Нижні Сірогози, прибули також хористи із Погоні та вірні із сусідніх громад, якими опікується місійна священнича спільнота із міста Мелітополь на чолі з отцем Петром Креніцьким.

Пресслужба Одеського екзархату

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next