АКТУАЛЬНО

Владика Павло (Хомницький) у Самборі: «Успіння Пресвятої Богородиці нагадує нам, що життя - це Божий дар»

Субота, 29 серпня 2015, 21:29
28 серпня, на свято Успіння Пресвятої Богородиці, храм Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбора відвідав владика Павло (Хомницький), єпископ Стемфордський. У співслужінні з владикою Ярославом, єпископом Самбірсько-Дрогобицьким, і владикою Григорієм, єпископом-помічником Самбірсько-Дрогобицької єпархії, владика Павло очолив святкову Божественну Літургію. У цей день у місцевому храмі, де перебуває Самбірська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, відбувається загальноєпархіальна проща.

Під час проповіді владика Павло пригадав вірним слова св. Григорія Богослова. Кожен християнин переживає трикратне народження: перше - це поява на світ з материнського лона, друге - це духовне народження в хрещенні, а третє - це народження для вічності через смерть. «Празник Успіння Пресвятої Богородиці якраз пригадуємо нам оце останнє, третє народження в житті Богородиці», - зазначив єпископ.

Далі проповідник сказав, що сьогодні Діва Марія перебуває в небі поряд з Ісусом. Вона випромінює нам світло, заступається за нас, слухає наші молитви, захищає і покриває нас своїм могутнім омофором. Вона – «чесніша від херувимів і незрівнянно славніша від серафимів».

Владика Павло розповів присутнім церковне передання про те, як святі апостоли зібрались разом на подію Успіння Пресвятої Богородиці. Чому вони подорожували так далеко, покидаючи місця місійної проповіді? «Причина проста: вони зробили таку жертву від себе, тому що Марія була для них не лише матір’ю їх улюбленого вчителя, але Матір’ю Божою, Матір’ю другої особи Святої Тройці», - сказав проповідник.

Відтак проповідник зазначив: «У день свого Успіння Пресвята Діва допомагає нам усвідомити, що наше життя є даром від Бога». Ми не є творцями нашого життя, бо ж воно дається нам у дар. Тому треба щодня дякувати Богові за цей дар і одного дня його Йому віддати. «Ми повинні, дорогі в Христі, довіритися Богові, так як Марія, Мати Божа», - сказав у підсумку владика Павло.

Після завершення Богослужіння владика Ярослав привітав усіх паломників, які прибули до Самбора, щоб помолитись перед Самбірською чудотворною іконою Пресвятої Богородиці та взяти участь у святкових богослужіннях.

Відтак єпископи взяли участь у посвяченні переносної каплиці у військовій частині саперів А-3817. Опісля владика Павло відвідав прокатедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці, до спорудження якого фінансово долучилися вірні Стемфордської єпархії.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next