АКТУАЛЬНО

Владика Степан Меньок: «Молячись до Матері Божої, не залишимося непочутими»

Понеділок, 05 липня 2021, 19:23
4 липня 2021 року Божого запорізька парафія Матері Божої Неустанної Помочі святкувала храмовий празник та другу річницю освячення парафіяльного храму. З цієї нагоди святкову Архиєрейську Божественну Літургію в парафії звершив єпископ Степан Меньок, екзарх Донецький УГКЦ.

Разом з архиєреєм служили: отець Роман Вовк, настоятель парафії, отець Мирослав Романів, декан Запорізький, а також численні священнослужителі Запорізького та Дніпровського деканатів Донецького екзархату.

У проповіді владика Степан зосередив увагу на вшануванні чудотворних ікон: «Сьогодні ми святкуємо величне свято Матері Божої Неустанної Помочі. Чому ми вшановуємо цю чудотворну ікону Пресвятої Богородиці? Культ почитання чудотворних ікон походить від того, які чуда ставалися за посередництвом Матері Божої або святих, що на цих іконах зображені. В Україні ми маємо понад 20 чудотворних ікон Богородиці, і є чисельні свідчення про чуда. Не можемо в природний спосіб пояснити чуда, але коли люди відвідують місця, де є чудотворні ікони, то отримують оздоровлення та різні ласки. І коли ми чуємо, що відбулося те чи те чудесне оздоровлення, то розуміємо: цього не могло статися без Божої допомоги!»

Єпископ також зазначив, що вшанування образа Неустанної Помочі було поширене завдяки праці Згромадження Найсвятішого Ізбавителя. «Я пригадую, що коли був малим хлопцем, то часто бачив в оселях ікону Матері Божої Неустанної Помочі. На Заході України цей образ дуже поширений завдяки місійній праці отців редемптористів, які приходили в різні поселення і проводили там місії, засновуючи Братство Матері Божої Неустанної Помочі і залишаючи цю ікону. Не дивно, що питання про вшанування Матері Божої Неустанної Помочі розглянув Синод Єпископів нашої Церкви і вирішив встановити це чудове свято, яке ми сьогодні відзначаємо», – мовив проповідник.

Архипастир також пригадав вірним вчення Церкви про Матір Божу: «Вивчаючи історію християнства, дізнаємося про багато різних єресей, з якими боролася Церква Христова. Знаємо про Несторія, який стверджував, що Марія народила не Бога, а лише Христа, назвавши її Христородицею. Пізніше був скликаний Ефеський Вселенський Собор, на якому було визнано, що в момент, коли Діва Марія зачала Ісуса, за дією Святого Духа в Її лоно увійшла і людська природа, і Божа – і Марія народжує Богочоловіка».

Наприкінці гомілії владика Степан наголосив на тому, що молитви матерів мають велику силу, а коли ми молимося до Богородиці, то не можемо бути невислуханими.

«Дуже часто можемо бачити, що матір вимолює для сина дар покликання до священства. Колись в дитинстві я чув від своєї мами такі слова: «Якби ти став священником, я б купила тобі все, що ти захочеш». Пізніше один священник-редемпторист, який мав на мене великий вплив, сказав нам, молодим хлопцям, що ми будемо священниками, і я перший сказав, що не буду, а пізніше став не лише священником, а і єпископом. Ось так бачимо, що молитви наших матерів мають величезну силу. Наша небесна Мати неустанно за нас молиться. Знаємо, що перше чудо Іуса в Кані Галилейській було звершене на прохання Богородиці. Маємо пам’ятати: молячись до Матері Божої, не залишимося непочутими!» –  підкреслив екзарх.

По завершенні Божественної Літургії на подвір’ї відбулося освячення води, після чого владика, отці та всі присутні розділили святкову трапезу, особливістю якої став виступ гурту «ЯгОди», який прибув зі Львова, щоб привітати запорізьких греко-католиків із храмовим святом.

Пресслужба Донецького екзархату УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next