АКТУАЛЬНО

Владика Степан Сус у Братиславі: «Ми запрошені Богом до святості, до вміння бути самими собою»

Неділя, 05 липня 2020, 15:47
Голова ПМВ владика Степан Сус відслужив Літургію для українців Братислави в храмі Святої Розалії, який буде переданий у користування українській спільноті. Із ним співслужили секретар Апостольської нунціатури в Словаччині о. Андрій Євчук, вікарій для східних католиків в Австрії о. Юрій Коласа та секретар ПМВ о. Роман Ільницький.

«Мені надзвичайно приємно бути разом із вами, у цій особливій спільноті, яка складається з людей, які 10 років тому жили в іншій реальності, можливо, між собою не зналися. Але сьогодні нас зібрала наша віра в Господа Бога. Так в житті буває, хоч би куди нас занесла доля, створюються обставини, коли ми збираємося разом, коли, будучи різними, хочемо бути одним цілим – однією спільнотою, однією Церквою, одним народом, бути справді добрими і святими людьми, – зазначив владика Степан.  – Ми сьогодні тут зібралися, у цьому особливому храмі, в якому з XVI століття люди освячувалиcя. Хоча ці стіни не розписані видатними фресками, але вони намолені. Не одне покоління людей залишило тут знак особливої довіри до Бога. Тут лунали молитви вдячності.  І ми з вами сьогодні дякуємо Богові, що маємо таку церкву тут, у Братиславі, місце нашої зустрічі з  Господом».

Під час проповіді єпископ зауважив, що прийдешня неділя є неділею Всіх святих українського народу. «Часто, коли чуємо слово «святий», насамперед у думках з’являється, що це щось дуже далеке і до мене стосунку не має. Або дехто думає, що святий – це хтось із церковного календаря, якась особа, яка прожила життя по-особливому і на честь якої ми називаємо дітей. Але якщо почитаємо Святе Писання, то зрозуміємо одну дуже важливу істину, святий – це передусім людина, яка є сама собою. Сенс життя полягає в тому, щоби його прожити, але прожити правильно, зі справжнім змістом, наповненням, щоби нам ніколи не було соромно оглядатися назад і ми могли з впевненістю дивитися вперед, щоби ми розуміли, що кожен наш день є для нас великим даром, і треба прожити його праведно, правильно», – наголосив владика Степан.

Проповідник підкреслив, що бути святим – це бути добрим християнином. Не боятися свідчити Бога поза межами церкви. «Ми всі, дорогі браття і сестри, запрошені Господом Богом до святості, до вміння бути самими собою, не боятися свідчити своїм життям, своїми вчинками Бога у своїй родині, на роботі, серед друзів, дітей, онуків; прагнути бути щасливими щодня, пам’ятаючи, що Господь є джерелом щастя, добра, любові, радості, миру – всього того, що людина часто шукає в цьому світі, але поза Богом, і тому ніколи знайти не може, – додав єпископ. – Молімося на цій Святій Літургії, щоби ми з вами завжди мали час для Бога, щоби ми себе заряджали тією Божою ласкою і благодаттю, яка допомагає нам рухатися в житті, бути щасливими, бути успішними, бути святими, тобто бути собою».

Голова ПМВ також передав спільноті українців найщиріші вітання від Блаженнішого Святослава і подарунок Глави УГКЦ для храму української спільноти – антимінс із мощами Йосафата Кунцевича. «Це знак єдності з материнською Церквою – з київським  Патріаршим собором Воскресіння Христового», – зауважив Владика Степан.

Єпископ подякував присутньому Послу України в Словацькій Республіці Юрію Мушці, дипломатичному корпусу загалом і всім, хто сприяв і сприяє тому, щоби українці в Словаччині мали змогу молитися у своїй церкві рідною мовою. Подякував також о. Андрію Євчуку, який активно збирав українців у Братиславі на молитву і продовжує служіння.

Після Літургії владика Степан поспілкувався з громадою українців. Він розповів, що перед Церквою поки що постало питання розвитку душпастирства в Братиславі, а отже, постійного служіння священника в цій країні. «У перспективі в інших містах Словаччини, де є українці, старатимемося створювати нові спільноти», – запевнив вірних голова ПМВ.

pmv.ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next