АКТУАЛЬНО

Владика Степан Сус у Фатімі освятив наріжний камінь монастиря та українського храму

Вівторок, 16 листопада 2021, 10:53
Ми приїхали до Фатіми, щоб узяти приклад з Богородиці і слухати Бога, чути Його волю. Про це заявив голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус під час проповіді на Літургії в межах прощі українців до Фатіми з нагоди освячення наріжного каменя монастиря та церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці УГКЦ отців василіан.

«Ми зібралися на спільну молитву в особливому місці — місці об’явлення Пресвятої Богородиці, куди приходять люди, щоб пережити щось особливе, свою зустріч з Богом. Це місце, де люди довіряють Богові, де залишають Богові у молитві все те, що їх турбує», — зазначив владика Степан під час літургійної гомілії.

Вчитися здійснення Божої волі від Богородиці

Відтак проповідник звернув увагу на позицію Богородиці, яка є для кожного християнина прикладом слухання Божого Слова та здійснення Його волі. «Сьогодні наша проща до Фатіми співзвучна з євангельською історією, яку ми чули. Ми залишили наші життєві турботи і клопоти, все те, чим жили на щодень і приїхали у це святе місце, щоб, як Марія, сісти і слухати Господа, слухати Божу волю. Ми приїхали, щоб узяти приклад з Богородиці. З моменту, коли Вона пережила таїнство об’явлення архангела, Богородиця прийняла Божу волю, обставини життя, які Бог для Неї підготував. І ми, будучи в цьому святому місці, маємо не побоятися пустити Бога в наше життя. Це місце вчить нас слухати Бога і Його волю», — мовив архиєрей.

Голова ПМВ наголосив, що все наше життя, до останньої секунди, ми будемо годитися з Божою волею. Тому так важливо, щоб ми не боялися довіряти Богові, чути Його серед безлічі голосів сьогоднішнього світу, адже Господь хоче добра для кожного з нас.

Відзначення Дня бідних

Єпископ також зазначив, що сьогодні вся Католицька Церква відзначає День убогого. «Папа Франциск запрошує нас усіх пам’ятати про вбогих — тих, які часто є маргіналізовані, часто є на узбіччі життя і потребують нашої уваги, любові та підтримки. Пам’ятаймо про них — і матеріально, і духовно вбогих, тих, які справді потребують в житті, в нашій молитві», — закликав присутніх владика Степан.

Освячення наріжного каменю майбутнього храму

У Літургії взяли участь: єпископ Лейрії-Фатіми кардинал Антоніу Марту, посол України в Португалії Інна Огнівець, представники дипломатичного корпусу, учасники Прощі до Фатіми.

«Сьогодні ми зібралися з нагоди величної події — освячення і благословення наріжного каменю монастиря і українського храму в Фатімі. Це подія, яку ми зможемо оцінити з плином часу. Приємно, що нас так багато зібралося сьогодні на молитву і що ми є учасниками творення нової історії — нашої української спільноти, монастиря і церкви тут, у Фатімі, — звернувся владика Степан до присутніх. — За кілька років ми приїдемо сюди, щоб подякувати Богові за те, що тут є храм і монастир. І напевне, кожен із нас, тут присутніх, має скласти свою „цеголку“, щоби ці церква і монастир якнайшвидше були побудовані».

Саме з нагоди освячення наріжного каменю майбутнього храму цими днями відбулася Проща українців до Фатімської Богородиці. У паломництві взяли участь українці, які мешкають у різних містах Португалії (Фару, Лісабон, Порту та інші), а також групи прочан з Іспанії, Італії та України.

Департамент інфомрації УГКЦ
за матеріалами Пасторально-міграційного відділу УГКЦ
і пресслужби Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next