АКТУАЛЬНО

Владика Василь (Івасюк) узяв участь у святкуванні 175-річчя храму в с. Гончарів

Середа, 22 листопада 2017, 12:35
21 листопада Єпарх Коломийський владика Василь (Івасюк) очолив Божественну Літургію в храмі Святого Архистратига Михаїла с. Гончарів. Візит архиєрея з нагоди престольного свята став подарунком для всієї тамтешньої громади, котра цього дня відзначала 175-й ювілей своєї святині.

Збудованна в 1842 році церква була філіяльною до парафіяльного храму в селі Обертин. У радянський період, як і більшість церков до 1989 року стояла зачиненою. Сьогодні це пам’ятка архітектури місцевого значення.

Святкування розпочалося вранці молитвою Утрені, а по її закінченні всі присутні вийшли на подвір’я храму зустріти владику. Віршованими рядками звернулися до єпископа наймолодші парафіяни, а парох храму о. Василь Луців вручив архіпастирю хрест і ключі від святині.

Співслужили з владикою Василю декан Обертинський о. Володимир Третяк, о. Володимир Снігуровський, о. Артур Зауха та о. Богдан Морикот.

Роздумуючи над Божим Словом під час проповіді, архиєрей звернув особливу увагу на роль ангелів у нашому спасінні. За його словами, ангели покликані заступатися за нас, допомагати й підтримувати на дорозі до святості: “Святий Василій Великий про це каже так: “Кожен вірний має біля себе ангела-хоронителя й вихователя, який веде його в житті”. Служіння ангелів приписує їм передавати людям Божественні вказівки, приносити Богові молитви людей, охороняти людину від демонів і допомагати виконувати свої обов’язки. Бог хоче привести до спасіння всіх, тому кожна людина має власного ангела-хоронителя.”

Також владика переказав присутнім історію в Небі, що передувала сьогоднішньому святу – повернення Люцифера. “У християнській традиції Михаїл зображується Архистратигом і старшим над військом. Він постійно протистоїть ангелу темряви і тим самим виявляючи взірець вірності Господеві. Апостол Юда в своєму посланні згадує про те, “як сам архангел Михаїл, змагаючись із дияволом і сперечаючись із ним про тіло Мойсея, не наважився винести зневажливого суду, а сказав: Нехай тебе Господь судить”. І тому свято ангелів представляє: вірність – проти зради, відкритість – проти підступів, скромність – проти гордині, послух - проти бунту. Ці чотири чесноти - вірність, відкритість, скромність і послух є переможною зброєю архистратига Михаїла і вона здавна приваблювала українських патріотів та усіх наших співвітчизників, які опинилися на межі зіткнення чужих інтересів. Такими якостями користувалися Українські Січові Стрільці, люди на Майдані під час Революції гідності у 2014 році. Зображення архистратига Михаїла часто бачимо на козацьких хоругвах, на гербі нашої столиці та навколишнього регіону. В різних частинах України збудовані Свято-Михайлівські храми та монастирі”.

Після Архиєрейської Літургії з нагоди 175-ліття від часу будівництва церкви єпископ вручив подячні грамоти усім жертводавцям та доброчинцям храму. Відтак парох о. Василь Луців від імені парафіян подякував архипастирю за спільну молитву та подарував квіти. Завершилися теплі слова подяки уставним многоліттям.

http://diocese.ko.if.ua/se/sites/ep/59611

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next