АКТУАЛЬНО

Владика Василь Тучапець на Синоді: «Хочемо, щоб кожна наша парафія стала місцем вияву Божого милосердя до потребуючих людей»

Вівторок, 12 липня 2022, 13:35
У понеділок, 11 липня, з доповіддю на тему «Аналіз реалізації стратегії соціального служіння Української Греко-Католицької Церкви» перед Синодом Єпископів УГКЦ виступив владика Василь Тучапець, голова Відділу соціального служіння УГКЦ.

Доповідач пригадав, що стратегія і душпастирський план розвитку соціального служіння в УГКЦ були прийняті Синодом Єпископів ще в 2016 році. Цей план, як зазначив єпископ, базується на трьох основних елементах: плеканні духу жертовності та соціальної відповідальності у вірних, служінні на благо потребуючих та інституційному розвитку і підвищенні кваліфікації надання соціальних послуг.

Три елементи стратегії

«Коли йде мова про плекання духу жертовності та соціальної відповідальності, – зазначив єпископ, – ми прагнемо звернути увагу кожного нашого вірного на те, що вияв милосердя стосовно потребуючого є виявом нашої любові до нього, виконанням заповіді любові, яка є найбільшою християнською заповіддю».

Щодо служіння на благо нужденних, продовжив владика, йдеться, власне, про конкретні вчинки милосердя. Важливо, наголосив він, щоб ми, як Церква, не були байдужими чи пасивними до потребуючих людей, а старатися побачити їх, а відтак, наскільки можемо, проявили до них своє милосердя.

Під час робочого засідання єпископи обмінялися думками щодо способів служіння потребуючим людям у теперішній час російської агресії проти України. Було, зокрема, наголошено на важливості розвитку волонтерського руху в Українській Греко-Католицькій Церкві.

Третім елементом стратегії розвитку соціального служіння УГКЦ, зазначив владика Василій, є інституційний розвиток і підвищення кваліфікації надання соціальних послуг. «Якщо наше служіння буде систематизованим, ми зможемо краще і більше допомогти людям», – заявив голова Відділу соціального служіння УГКЦ і наголосив на потребі мати при кожній парафії УГКЦ відповідних осіб, які були б відповідальні за соціальне служіння та ініціювали б допомогу потребуючим на місцях.

Актуальні виклики

«Сьогодні Україна перебуває у стані війни і ми бачимо, що багато людей, особливо у східних і південних областях України, покинули свої домівки або є біженцями за кордоном чи вимушеними переселенцями, які потребують допомоги на територіях, куди вони переїхали. Саме тому в цей час ми, як Церква, звертаємо нашу увагу на таких людей, щоб їм послужити», – сказав очільник Відділу соціального служіння.

Але також є люди, які залишилися, додав архиєрей, треба і їм послужити. «Ми хочемо, щоб кожна наша парафія стала місцем вияву Божого милосердя до потребуючих людей», – резюмував владика Василь.

Відтак Тетяна Ставнича, президент Карітасу України, представила Синоду діяльність структури, яку вона очолює.

Читайте також: «Євген Глібовицький розповів членам Синоду Єпископів про майбутні демографічні виклики»

Пригадуємо, 7-15 липня у Перемишлі відбувається Синод Єпископів УГКЦ, головною темою якого є «Синодальність і соборність: досвід УГКЦ».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next