АКТУАЛЬНО

Владика Василій (Івасюк) благословив учасників VII Молодіжного етно-духовного фестивалю “Обнова-фест 2015”

Середа, 03 червня 2015, 15:54
Владика Василій (Івасюк) благословив учасників VII Молодіжного етно-духовного фестивалю “Обнова-фест 2015”, який традиційно проходить в Чернівцях та особисто взяв участь у молодіжному форумі.

Цьогорічний Фестиваль присвячений 150-літньому Ювілею від Дня народження Великого Митрополита Андрея Шептицького.

“Обнова-фест 2015” в Чернівцях відбувся 31 травня. Єпископ  Василій разом з духовенством УГКЦ та УПЦ (КП) спільно молилися за українську молодь та за мир в українській Державі. Зокрема владика сказав: “…дякую Богові, що сьогодні над фестивалем гарне мирне сонячне небо. Просімо у Бога, щоб таке небо було над всією Україною і цілим світом. Бажаю всім (молодь), щоб ваш відпочинок був у Святому Дусі…” Після спільної молитви владика Василь не шкодуючи ніг, під привітним сонечком, відправився у подорож обнова-фестом. Майже чотири години єпископ відвідував фестивальні куточки, навчав, благословляв і пригортав любов’ю всіх дітей, котрі траплялися владиці того дня у музею народної архітектури та побуту в Чернівцях. Зазначимо, що музей займає майже дев’ять гектарів міської території.

Трохи історії

Ще у 1930 році з ініціативи нашої Церкви постав Генеральний Інститут Католицької Акції Греко-Католицької Галицької провінції. Для того, щоб зорганізувати студентську молодь у лоні Церкви, в Католицькій Акції створюється Товариство українських студентів-католитків “Обнова”. Від самого початку “Обнова” мала два головні напрямки праці - місійна робота з молоддю та самоосвіта. Гаслом Товариства є “Обновити все в Христі”. “Обнова”, як представник інтелектуальної частини молоді - студентство, мала творити молодіжну еліту. Кожен член товариства готував доповіді, реферати, які зачитувались і обговорювались у колі Товариства. Тематика була всебічна: історичні, мистецькі дослідження, філософсько-богословські роздуми.

У науковій роботі “Обнові” допомагало Богословське Наукове Товариство на чолі з о. Йосипом Сліпим, а також створений спеціально з ініціативи митрополита А.Шептицького Український Католицький Академічний Сеньйорат, що складався зі старшої інтелігенції. Митрополит, зацікавлений в розвитку “Обнови”, сам запрошував знаних науковців до участі в УКАС. Для “Обнови” створювались Церквою добрі умови для життя та діяльності.

Душпастирем Товариства був призначений о. д-р. Микола Конрад, людина великого таланту як науковець і педагог. У 1937 р. Його змінив о.д-р Іван Гриньох, геній думки і слова, відомий теолог і визначний суспільний діяч. Часто в зовнішній і внутрішній роботі “Обнови” бере участь і сам митрополит Андрей, насамперед як духовний опікун і великий меценат. ТУСК стає чи не найбільшим діячем Католицької Акції, і це було попри те, що членів Товариства було тільки кілька десятків на більш як двохтисячний студентський Львів. Згодом уцерковлені студентські товариства постають і в інших містах де вирує студентське життя…

Після легалізації Церкви в 90-х, молодіжний християнський форум підносить свій голос разом із Воскреслою Церквою. Чернівецьке Товариство українських студентів-католиків “Обнова” - ще зовсім юна організація, адже утворилася лише 1998 році. Чернівецькій “Обнові” - 17 років. Буковинські студенти зібрались на парафії Собору Успення Пресвятої Богородиці з благословення пароха громади о. мітрата Валерія Сиротюка. Духівниками ТУСК Чернівців були всечесні отці Володимир Боровий, отець Дмитро Винник, а сьогодні опікується обновлятами наймолодший священик Буковинського вікаріату – о. Руслан Боровий (колишній член Чернівецької Обнови).

Про ”Обнова-фест”

Буковинський молодіжний етнодуховний фестиваль “Обнова-фест” проводиться з ініціативи Чернівецької “Обнови” з 2008 року. Попередніми роками форум відвідали десятки тисяч гостей і він увійшов до числа найулюбленіших, і найпопулярніших фестивалів у західній Україні. В “Обнова-фесті” брали участь кращі молодіжні та етнічно-духовні фольклорні колективи. До участі були запрошені Чернівецький обласний академічний музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської, Чернівецький театр студія “Голос”, Чернівецький обласний театр ляльок, формація “Тіні вогню”, відомі музичні гурти (дует “Писанка”, “Н-Три”, “Очеретяний кіт”, “Стелсі”, “Пропала грамота”, “Тарута”, “Кораллі”, “Оратанія”, “Знак води”, “Самі свої”, “Фліт”, “Тінь сонця”, “От Vinta”, “Перкалаба”, “Kozak System”, “Гуцул Каліпсо”, “Бандербенд”, ”Мері”…).

Фестиваль відбувається з благословення Правлячого єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ на Зелені свята у Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту (вул. Світловодська 2).

Метою фестивалю є навчити молодь любити українські народні звичаї, історію, традиції, молодіжну християнську культуру. Обнова-фест запрошує у коло любителів етно-культури молодих християн різних конфесій. Зазвичай програма заходу передбачає молитовне відкриття за участю першоієрархів та влади краю. Виступи аматорських та професійних фольклорних і танцювальних колективів, театрів, виставка-продаж виробів народних майстрів, історична реконструкція, цікаві забави для дорослих і дітей (катання на конях, конкурс дитячої творчості, туристичні атракціони та інше), майстер-класи (бісероплетіння, вишивка, гончарство, виготовлення дощовиць, валяння шерсті, виробництво народних прикрас і ляльок-мотанок, гра на народних інструментах та інші), буковинська кухня, показ національних мультфільмів та кіно, концерт відомих українських гуртів та молодих виконавців. Всі заходи фестивалю відбуваються з любов’ю у Христі і у супроводі молитви.

Щира подяка Чернівецьким обновлятам за дух свята, а головно голові ТУСК “Обнова” Чернівців Юлії Борові та співголовам оргкомітету “Обнова-Фест” Мар’яну і Тарасу Лазарукам.

Благочестивий Митрополите Андрею! Моли Бога за нашу молодь!

Повідомив Антоній Ромко для прес-служби єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next