АКТУАЛЬНО

Владика Василь (Івасюк) очолив прощу до родинного села блаженного Миколая Чарнецького

Четвер, 28 червня 2018, 20:06
26–27 червня 2018 року відбулася проща до села Семаківці Городенківського району Івано-Франківської області – родинного села блаженного Миколая Чарнецього, де в однойменному храмі зберігаються його мощі.

Прощу очолив владика Василь (Івасюк), правлячий Архиєрей Коломийської єпархії УГКЦ. Єпископ відслужив 27 червня Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Миколая Чарнецького.

Разом із владикою співслужило численне духовенство єпархії.

Щороку на прощу в Семаківці приходять сотні прочан, щоби приклонитися до мощей і доторкнутися до священних місць, які нагадують про українського праведника.

У проповіді владика Василь зазначив, що блаженний Миколай Чарнецький був «руками Господа і передавав благодать Святого Духа всім, хто потребував оздоровлення».

«Священномученик праведним життям, – сказав архиєрей, – свяченою водою і благодаттю Святих Таїн старався змінювати світ. Літургія давала людям надію та благословила українську землю, политу невинною кров’ю. У часи переслідування Церкви й народу єпископ щодня молився у своєму приватному домі та спішив із допомогою і розрадою до кожного потребуючого. Владика Миколай праведністю та молитвами зрушив світ до переміни, як ангел воду у Віфлеємській купелі».

Також єпископ пригадав про один із випадків чудесного оздоровлення, що стався із прихожанином села Семаківці Дмитром Павлюком, який у зрілому віці втратив зір і слух.

«Разом із товаришем Дмитро поїхав до Львова, щоби взяти участь у Богослужінні й попросити зцілення у владики Миколая. За його словами, диво сталося саме під час відправи у церкві Святого Йосафата. Чоловік закричав на весь храм: “Я бачу!”. Коли присутні застерегли його, щоб не зчиняв галасу, тоді Дмитро вигукнув ще сильніше: “Я ще й чую!”», – розповів проповідник.

Блаженний Миколай Чарнецький – це яскравий приклад ревного пастирського служіння на Христовій ниві. Його не зламали ні тортури допитів, ні нелюдські табори, ні зрада побратимів. Свої перші життєві кроки він зробив у селі Семаківці. Люди й досі добрим словом згадують священномученика Миколая, його життя і подвиг віри.

Департамент інформації УГКЦ,
за матеріалами сайту Коломийської єпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next