АКТУАЛЬНО

Владика Венедикт (Алексійчук): «Найкраща інвестиція – це стипендія для семінариста»

Вівторок, 03 липня 2018, 12:07
На Святоюрській горі відбувся благодійний бранч, під час якого зібрали кошти на стипендії для студентів Львівської духовної семінарії Святого Духа й інших семінарій України. До події долучилися представники обласної та міської влади, духовенство та численні благодійники.

«Стипендії для семінаристів – це найкращі інвестиції. Адже ми вкладаємо ресурси в душпастиря, який працюватиме з десятками, сотнями, тисячами людей. Якщо ти щось сам зробив, дав людям, то це добре. Але ще краще, коли інвестував у священика. Адже душпастир може творити добро завжди і повсякчас», – зазначив владика Венедикт (Алексійчук), який приїхав на декілька днів із Чикаго до Львова.

Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив на важливості підтримки священичих покликань: «Владика зараз на іншому континенті, але думками робить все можливе, щоб підтримати тих хлопців, які мають покликання іти та служити. Бо без служіння, без Божої ласки нічого не буде».

Перебувати на висоті покликання закликав семінаристів владика Борис (Ґудзяк): «Майбутнім священикам хочу сказати, що за вас моляться батьки, дідусі і бабусі, на Вас жертвує вдова, самотня людина. Не запитуйте: а що я буду мати? Не пускайтеся берега. Нехай Господь усіх вас благословить. І понесіть додому цю Добру новину про те, що ви причинилися до благодійності, бо священиків потребує Україна та Європа». Також владика поділився спогадами про свій семінарійний час і тяжкий період, коли УГКЦ була в підпіллі.

Історію про листування із фундатором своєї стипендії розповів ректор Львівської духовної семінарії о. Ігор Бойко.  Саме завдяки підтримці членкині «Союзу українок Америки» він зміг здобути освіту в Римі. Згодом отець дізнався, що коли жінка не мала достатньо коштів на стипендію, вона з донькою ліпили вареники і продавали їх. 

Благодійний бранч на підтримку семінаристів відбувся вперше. Співорганізаторами події були БО «Фундація духовного відродження» при ЛА УГКЦ, Львівська духовна семінарія Святого Духа та правлячий архиєрей єпархії Святого Миколая з осідком у Чикаго Венедикт (Алексійчук). До слова, Стипендіальна програма для семінаристів була започаткована під час відзначення ювілею владики Венедикта в січні цього року. Тоді замість подарунків гості приносили кошти для формування стипендій. Загалом вдалося зібрати 1 380 000 гривень.

 Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.velychlviv.com.


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next