АКТУАЛЬНО

Владика Венедикт розповів про важливі аспекти сповіді в ефірі «Живих інтернет-зустрічей»

Середа, 09 квітня 2014, 15:19
«У сповіді ми приходимо до Бога такими, якими ми є», - зазначив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, під час прямого ефіру «Живих інтернет-зустрічей» (ЖІЗ).

ЖІЗ, присвячені темі сповіді, відбулися 8 квітня. Керівник проекту – о. Ростислав Пендюк, голова Комісії у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви.  

«Передвеликодня сповідь не є достатньою. Що глибше людина провадить своє духовне життя, що частіше бере участь у Святих Таїнствах, - наголошував Владика Венедикт, - то більше наближається до Бога і краще пізнає себе. Пізнавши себе, вона здатна зрозуміти іншу людину, бо всі ми створені на образ і подобу Бога і водночас усі зранені тим самим гріхом. Тому потрібно в середньому раз на місяць приступати до сповіді, щоб приймати Бога у святому таїнстві Євхаристії».

Багато запитань стосувалося передумов доброї сповіді: як бути, якщо кожного разу доводиться сповідатися з тих самих гріхів; чи Бог прощає гріхи, якщо не всі були названі; краще сповідатися в одного священика чи в різних; як бути, якщо часто ходити до сповіді, а вона переростає в розмову, бо людина хоче почути поради від священика; як часто сповідатися з усього життя…

«Лишім священика, хай Бог буде з ним, - закликав Владика Венедикт осіб, під час сповіді яких виникли певні непорозуміння зі священиком. - Я б не виправдовував священиків – вони мають бути ідеалом, але разом з тим я б хотів, щоб ми зрозуміли, що вони теж є люди, які борються зі своїми недоліками і вадами», - наголосив єпископ. Він запропонував передусім молитися, щоб Господь дав сповідника, який не буде ранити, а також розрізняти, коли людина потребує священика, щоб висповідатися, а коли їй потрібен духівник – священик, монах/монахиня чи світська особа, щоб зрозуміти певні духовні питання. Священиків же закликав більше слухати, а не радити.     

Серед важливих моментів сповіді Владика Венедикт виокремив:

1.      Важливо поглянути, що приводить до гріха, бо без цього сповідь є наче ті пожежники, які приїжджають, коли вже все згоріло. Так, потрібно каятися за гріх, але потрібно поглянути, що було його причиною, бо, на думку владики Венедикта, однією з найбільших помилок сповіді є те, що людина не задумується над причиною гріха. Гріх - це те, що ми відкинули Божественну любов. Це свідоме і добровільне порушення Божого Закону, а сповідь – це, як у притчі про блудного сина, повернення до Бога, до Отця.

2.      Потрібно зрозуміти, що я реально можу змінити, як можу позбутися гріха і це робити. Бог терпить, бо нас любить, чекає нашого навернення.

3.      Під час сповіді Богу важливе наше сокрушене серце, а не деталі гріха.

4.      У сповіді важлива періодичність. Спортсмен чи скрипаль, які будуть займатися лише час від часу, не досягнуть гарних результатів.  

«Святість – це нормальний стан, а грішник – це ненормальна людина», - наголосив владика Венедикт, адже, згрішивши, людина відпадає від Бога, відкидає Його любов.

На завершення архиєрей підкреслив: сповідь – це дещо унікальне, бо ми зустрічаємося з Божою любов’ю. Які гріхи ми б не чинили, у сповіді ми завжди зустрінемося з Божим милосердям. Воно чекає на кожного з нас. Тому не біймося прибігти до Бога.  

Через два тижні – у наступному прямому ефірі «Живих інтернет-зустрічей» відбудеться розмова про блаженних Пап Івана Павла II та Івана XXIII, яких 27 квітня Папа Франциск проголосить святими. Транслюватиме ЖІЗ молодіжний сайт «ДивенСвіт».

Організаторами «Живих інтернет-зустрічей» є Комісія у справах молоді УГКЦ, Живе.ТБ та Інтернет-телебачення "Твоє місто".

Марія Кохановська, Комісія у справах молоді УГКЦ 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next