АКТУАЛЬНО

Владика Венедикт та о. Павло Цвьок - про перебіг Собору у Львівській архиєпархії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом»

Середа, 01 жовтня 2014, 12:53
«Критерієм живості парафії є те, що там зроджуються ініціативи служіння ближньому, відповідання на чужу біду, ініціативи чутливості на потреби різних галузей суспільства, покликання до монастирів і семінарій», - про це висловився на брифінгу, присвяченому Собору Львівської архиєпархії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Собор відбудеться 3-5 жовтня у приміщенні семінарії Святого Духа.

Продовжуючи тему, єпископ акцентував на доцільності в нелегкі часи говорити про церковне життя. «Ми тепер переживаємо непрості часи, і може виникнути запитання, яка логіка говорити про церковне життя, про парафію, якщо маємо проблему на Сході країни і маємо вирішити передусім її. Це і так, і не так, - говорить єпископ, - і додає, що ніхто і ніщо не ощасливить наш народ, якщо ми кожен окремо не будемо прикладатися і робити те, що від мене залежить». Це, на його думку, і християнський підхід, і розуміння того, що не світ має впливати на нас, а ми на світ.

Мету і завдання Собору владика окреслив як працю над тим, «щоб ми передусім оживили один одного, Церкву, живо працювали, бо коли ти мляво працюєш сьогодні, то завтра можна говорити, що парафія тліє. Ми, як християни, маємо все більше зростати у святості з Господом», - наголошує єпископ.

Перебіг Собору матиме інтерактивний характер. «Ми ставили за мету - якнайменше доповідей і щонайбільше розмов та дискусій, зустрічей, бо кожен щось досвідчив у своїй парафії і має чим поділитись», - зазначає владика Венедикт.

Про це детально розповів о. Павло Цвьок, відповідальний за проведення Собору. Зокрема, він зазначив, що участь у Соборі братимуть вибрані делегати із 17 деканатів Львівської архиєпархії. Рівно ж будуть представники духовенства, культури, вчителі, лікарі, миряни, представники місцевої влади, які заслухають доповіді про те, якою ж є зразкова парафія. Загалом участь у Соборі візьмуть близько 200 осіб.

Відтак, за словами о. Павла, друга частина дня буде присвячена виїздам до парафій, де учасники ознайомляться з їхньою діяльністю.  «Усі учасники Собору роз’їдуться до 12 визначених парафій,  у яких найбільше розвинені різні структури харитативної, соціальної, канонічної діяльності, щоб люди, котрі приїхали, маючи власний досвід, побачили, як функціонує інша парафія».

Другого дня буде прочитано і заслухано ґрунтовну доповідь у трьох частинах з листа Блаженнішого Святослава про «Живу парафію – місце зустрічі з живим Христом». «Це три блоки, які є індикатором, чи є парафія живою, чи, на жаль, тліє», - говорить о. Павло. Підсумком усього почутого та побаченого будуть зустрічі, дискусії та обговорення в групах, ділення досвідом, внесення пропозицій. Щодня, о 18.00, служитиметься Божественна Літургія у визначеному храмі.

На завершення у соборі Святого Юра відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія за участю владик Львівської архиєпархії.

Зазначимо, що Синод Єпископів УГКЦ дав певні вказівки щодо напрямків розвитку УГКЦ. Стратегію розвитку Церкви в цілому і парафії зокрема чітко окреслив у своєму Пастирському листі «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ. Своїм листом він вказав на те, що ми всі, миряни і духовенство, повинні звернути особливу увагу на розвиток кожної парафії в житті всієї Церкви. Тому головною метою Собору є переглянути способи, якими можливо пожвавити життя і діяльність парафій нашої Церкви.

Прес-служба Львівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next