АКТУАЛЬНО

Владика Володимир (Ґруца) узяв участь у прощі на батьківщині о. Маркіяна Шашкевича

Вівторок, 07 серпня 2018, 13:40
5 серпня 2018 року на Білій горі у Підлиссі Золочівського району біля пам'ятного хреста, встановленого у 1911 році до 100-річчя від дня народження великого просвітителя, відбулася щорічна проща. Архиєрейську Святу Літургію очолив Єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир (Ґруца). Із ним співслужили місцеві священики. Святу Літургію супроводжував спів хору «Вознесіння» із церкви Вознесіння отців василіан міста Золочева.

У своїй проповіді владика Володимир сказав, що прочани піднялися на Білу гору, щоб подякувати Господеві за дар життя о. Маркіяна Шашкевича, натхненника національного пробудження Галичини.

Після завершення богослужіння Золочівський декан о. Михайло Сукмановський подякував усім, хто долучився до організації та проведення прощі. Опісля відбулася панахида на могилі учасників національно-визвольних змагань за волю України. У святі взяли участь також члени католицької організації «Лицарі Колумба» із Золочева та інших міст.

Довідка

Отець Маркіян Шашкевич народився 6 листопада 1811р. в с. Підлиссі Золочівського повіту в Галичині, у сім'ї священика. Учився спочатку в гімназії у м. Бережанах, а з 1829 р. — у Львівській семінарії.

У час перебування в семінарії Шашкевич розпочав свою творчу діяльність; тоді ж він організував літературний гурток молоді. Шашкевич був одним із поетів «Руської трійці», організатором цього гуртка і невтомним культурним діячем.

Помер Маркіян Шашкевич у злиднях від туберкульозу і його поховано в Новосілках.

У 1893 р. тлінні останки отця Маркіяна за масової участі населення Галичини перенесено до Львова на Личаківський цвинтар. У червні 1906 року на його могилі відкрито пам'ятник роботи мюнхенського скульптора Рудольфа Тіле. У 1911 році, у століття народження письменника, відбулося величаве шашкевичівське свято з поставленням йому на Білій горі хреста-пам'ятника.

 

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.lviv.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next