АКТУАЛЬНО

Владика Володимир (Війтишин) узяв участь у Літургії, під час якої проголошено нового блаженного в Румунії

Понеділок, 19 травня 2014, 09:26
У суботу, 17 травня 2014 року, місто Ясси на північному сході Румунії приймало багато гостей із різних країн з нагоди беатифікації священномученика Антона Дурковічі.

Богослужіння, під час якого було зачитано декрет проголошення слуги Божого блаженним, відбувалося на міському стадіоні, а очолив богослужіння кардинал Анджело Амато, префект Конгрегації у справах святих. Він був представником Папи на цих урочистостях. УГКЦ від імені Блаженнішого Святослава представляв владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський. Супроводжував митрополита о. Йосафат Бойко, синкел у справах монашества.

Блаженний єпископ помер у комуністичній Сігетській тюрмі поблизу кордону з Україною наприкінці 1951 року. Народився в Австрії в 1888 році, але згодом переїхав жити до Румунії. Після школи став семінаристом у Бухаресті, а відтак був скерований на навчання до Рима, де здобув науковий ступінь доктора з трьох дисциплін – філософії, богослов’я та канонічного права. У 1910 році, маючи 22 роки, отримав священичі свячення і здійснював своє пастирське служіння в різних парафіях. Призначений у 1947 році до міста Ясси, висвячений на єпископа у 1948 році. У 1951 році помер мученицькою смертю за Христову віру. Єпископа звинуватили у ворожому ставленні до влади і соціалізму. В дорозі до одної з парафій його викрали спецслужби і запроторили до в’язниці, де над ним знущалися, жорстоко допитували і мучили. Помер у камері для смертників від голоду і спраги в грудні 1951 року.  

Повідомив о. Йосафат В. Бойко, ВС

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next