АКТУАЛЬНО

Владика Ярослав: «Усе життя митрополита Андрея зводилося до однієї глибокої основи – духовності»

Понеділок, 22 червня 2015, 18:58
Духовність була основою життя митрополита Андрея Шептицького. Вона була не лише однією з багатьох граней його особи, але визначальним чинником, який зумовлював усе інше.

На цьому наголосив владика Ярослав, єпарх Самбірсько-Дрогобицький, 21 червня в м. Старий Самбір під час конференції, присвяченої постаті митрополита Андрея Шептицького. Захід відбувся в межах святкувань Року митрополита Андрея у Старосамбірському деканаті Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Наголошуючи на значенні цієї постаті, владика Ярослав сказав: «Митрополит Андрей був єрархом, що мав найбільший вплив на католицькому Сході впродовж першої половини ХХ століття, бо його діяльність та наміри виходили далеко поза межі Галицької митрополії на Заході України» (див. повний текст слова).

Промовець зазначив, що таких великих постатей, як митрополит, нелегко схарактеризувати, оскільки їхня діяльність завжди багатогранна. «Богослов’я, освіта, душпастирство, відродження монашества, подвижницька праця задля єдності Церкви, оновлення літургійно-обрядового життя, меценатство і доброчинна діяльність у суспільстві – все це далеко неповний перелік сфер зацікавлень великого митрополита», – зазначив владика.

Далі єпископ зауважив: «Особа митрополита Андрея – це не просто механічна сума поодиноких сторін його життя чи діяльності. Усе його життя зводилося до однієї глибокої основи – духовності». Упродовж всього архипастирського служіння митрополит Андрей керувався у праці насамперед навчанням і прикладом Христа.

Відтак різні аспекти діяльності Шептицького в доповідях висвітлили: єромонах Севастіян Дмитрух, настоятель храму Блаженного Климентія у Львові, та Оксана Гайова, науковий працівник Державного історичного архіву України у Львові. Наприкінці заходу о. Михайло Николин, декан Старосамбірський, подякував усім за вшанування пам’яті великого митрополита.

Як повідомила Марія Кузьмин, після доповідей педагоги та школярі Старосамбірської школи № 2 ім. о. Станіслава Дашо презентували присутнім змістовну, цікаву та добре підготовлену літературно-музичну композицію «Світло любові – Андрей Шептицький». Школярі демонстрували присутнім факти з життя Андрея, який своє монаше життя почав саме на Старосамбірщині – в Добромильському монастирі. На сцені з’являлися і малий Роман Шептицький, і зрілий Андрей, і мати Софія Фредро-Шептицька. Глибока поезія, духовні пісні, вдало відтворені сценки про життя Шептицького збагатили жителів району духовно й кожен поніс зі собою його часточку побожності, патріотизму, любові до України, людяності, добра, мудрості, милосердя, духовної незламності.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next