АКТУАЛЬНО

Владика Ярослав у другу річницю смерті владики Юліана Вороновського: "Владика Юліан словом і ділом був відважним проповідником Христової віри"

Вівторок, 03 березня 2015, 10:39
Владика Юліан Вороновський не тільки зберігав та плекав Христову віру у власному житті, а й словом і ділом був її відважним проповідником. Так охарактеризував постать першого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, який 28 лютого в катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича очолив поминальну Літургія за покійним владикою Юліаном Вороновським.

Участь у богослужінні взяв владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, духовенство, семінаристи та вірні єпархії.

Під час проповіді владика Ярослав сказав: «Життя владики Юліана – це книга Божої любові, яка була відкрита і доступна для кожної людини». Гортаючи сьогодні сторінки цієї книги, зауважуємо, як сильно життя владики Юліана перегукувалося зі словами апостола Павла: «Любов – довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла, не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усе перетерпить. Любов ніколи не минає» (1 Кор. 13, 4-8). «Це все – про нього. І в цій любові – справжня його велич. У першу чергу – любов до Бога, до Церкви, до рідного народу, до кожної людини», - наголосив владика Ярослав. (Див. повний текст проповіді).

Владика Юліан віддано служив Богові впродовж свого життя. «Віра його надихала та скріплювала тих, хто був поряд з ним», - сказав владика Ярослав. Сила віри владики Юліана допомагала Церкві ставати з колін, коли у 1990 р. в надзвичайно важких умовах відновлювалася Львівська духовна семінарія, якої він був ректором; коли в 1994 р. він очолював та почав розбудовувати новостворену Самбірсько-Дрогобицьку єпархію; коли створив Катехитичний інститут та Дрогобицьку духовну семінарію; коли освячував новозбудовані рукотворні храми та коли робив все, щоб оновлювалися храми людських душ. «Його віра поширилася на майбутній розвиток нашої Церкви, яку він виражав чи не на кожному засіданні Синоду Єпископів, закликаючи не припиняти боротись за визнання Патріархату. Сьогодні вона скріплює та надихає до активних зусиль кожного вірного УГКЦ», - сказав у підсумку проповідник.

Після завершення богослужіння єпископи та священики відвідали чернечий цвинтар, що знаходиться на території Унівської Свято-Успенської лаври, та помолились біля могили владики Юліана.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next