АКТУАЛЬНО

Владика Йосафат (Говера): «Волинь чекає своїх відважних місіонерів»

П'ятниця, 29 червня 2018, 12:24
Кожен має знайти свою місію і пізнати, до чого його кличе Бог. А служіння священика важливе всюди, де його Церква потребує. Про це заявив владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, під час VIII Практичного спецкурсу ПМВ із місійного служіння для семінаристів у Зарваниці.

«Кожен із вас має поставити собі запитання: як він хоче себе реалізувати як священик? Служіння священика важливе всюди, де його Церква потребує. А Церква сьогодні потребує в різних місцях – і поза межами України, і в Україні, – зазначив владика Йосафат, звертаючись до семінаристів. – Коли я їздив до Німеччини, то там католики кажуть, що вони "в діаспорі", бо вони в меншості: більшість протестантів, а католиків лише 10–15 % від загального населення, решта – представники інших конфесій та релігій або атеїсти. Луцький Екзархат в Україні – це теж своєрідна діаспора, адже греко-католики в меншості, а переважно – православні. Одначе це рідні наші терени. Луцька єпархія у XIX столітті налічувала 1200 парафій! Володимирська єпархія, яка теж входить у ці межі, мала 600 парафій. Так було до 1839 року, коли УГКЦ на Волині була репресована і ліквідована».

«Водночас, – відзначив єпископ, – багато людей продовжували триматися своєї Церкви, і не приймали хрещення та не вінчалися у православних церквах, їм нав’язаних. І коли відродилася місія часів Миколая Чарнецького між Першою і Другою світовими війнами, то почало знову приходити багато людей. Деякі парафії налічували по 1000 вірних у міжвоєнний період. Тому відродження УГКЦ на Волині – це черговий етап, щоби знову відродити наше життя, і воно поволі рухається», – зазначив владика Йосафат.

Єпископ розповів семінаристам про ситуацію і сьогоднішні виклики в Луцькому екзархаті.

«Кожен має знайти свою місію і пізнати, до чого його кличе Бог. І може багато кого з вас Господь кличе саме на Волинь. Волинь чекає своїх відважних місіонерів», – звернувся до учасників спецкурсу владика. 

 За матеріалами www.pmv.ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next