АКТУАЛЬНО

Владика Йосафат (Мощич) і хор заспівали в Румунії твори Шевченка на сто голосів

П'ятниця, 17 серпня 2018, 12:28
15 серпня 2018 року Чернівецький єпископ Йосафат (Мощич) разом із вірними катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці у м. Чернівці відбув одноденну прощу українськими стежками до Успенської парафії УГКЦ Румунії в містечко Качіка. Парох громади отець Николай Николаїшин, декан Буковинського деканату УГКЦ в Румунії, сердечно просив єпископа з України молитовно підтримати українців Румунії. Владика Йосафат прийняв запрошення і одразу дав розпорядження адміністратору катедри організувати спільну духовно-культурну програму.

На Архиєрейську Службу Божу до Качики прибули 11 душпастирів, які обслуговують українські парафії Румунії на чолі з генеральним вікарієм отцем Михайлом Дубовичем. Супроводжував Божественну Літургію хор «Осанна» Чернівецького катедрального собору. Після молитви та храмового обходу святині на парафіян і гостей чекала мистецька програма, яку підготували Союз українців Румунії та Народні артисти України Оксана Савчук та Іван Кавацюк – дует «Писанка». До речі, українські співаки тут, у Румунії добре відомі і не тільки українській публіці.

«Українських пісень того дня не бракувало. Наспівалися досхочу і під час смачної гостини. А ось, що справді варто записати в книзі рекордів, так це виконання пісні на сто голосів «Реве та стогне Дніпр широкий» на вірші Тараса Шевченка. Цю пісню владика Йосафат з українцями заспівав на глибині близько ста метрів у соляній шахті, – розповів учасник прощі Антоній Ромко. – У Качиці австрійський уряд ще в 1817 році розпочав інтенсивний і ефективний процес видобутку солі. Зараз соляні шахти в Румунії є дедалі більше популярними туристичними маршрутами, а властивості сольового повітря привели до виникнення спелеотерапії і кліматотерапії, лікування під землею, у печерах і соляних шахтах. Тут, у Качиці, під землею є соляні басейни, великі павільйони, спортивні зали і каплиця, куди охоче приходять українські паломники».

Українці з Качики сердечно подякували владиці Йосафату, що хоч на один день зібрав їх, буковинців, в одну християнську родину.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами ugcc.cv.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next