АКТУАЛЬНО

Владика Йосиф Мілян до священників та про священників: «Покликання – це дар Божий. Не можемо дозволити нехтувати ним»

П'ятниця, 17 квітня 2020, 13:08
«Дорогі вірні, закликаю сьогодні вас – моліться за своїх священників. Вони, як ніколи, піддані на пробу злого, спокушені злим, бо каже Господь: «Ударю пастиря і розбіжиться стадо». Але прошу вас сьогодні – підтримайте своїх священників у різний спосіб, зокрема й матеріальний, бо вони теж мусять за щось жити, мають на утриманні дітей, родини…

Тому, щоби вони гідно, достойно, без хвилювань і без страхів провадили справді служіння Богові і Церкві, людям, то долучіться до цього процесу», - сказав 16 квітня 2020 року владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, у відеозверненні до священників та вірних.

Зокрема, архиєрей звернув увагу на уривок із Святого Письма:  «Ти єси священник по чину Мелхіседека». Владика зауважив, що дуже часто, слухаючи ці євангельські слова, не вповні розуміємо їх значення. «Знаємо, що вони стосуються Ісуса Христа. Але яким чином вони можуть торкатися простої пересічної людини?» - запитав єпископ.

«Священник взятий з-поміж народу, з пересічних наших родин, - продовжив він, - який через інтелектуальне та духовне дозрівання приходить до рукоположення. На нього кладе свої святительські руки архиєрей, намісник апостолів, і робить його Христовим священником завдяки владі і зішестю Святого Духа».

Нагадаємо, що раніше Вірні Київської архиєпархії під час карантину фінансово підтримують священників та парафії. Як допомогти?

Ведучи далі, владика звернувся до духовенства такими словами: «Дорогі священники, дорогі друзі, дорогі співбрати в священстві. Цим початком свого слова сьогодні хочу привітати вас з нашим особливим днем. Здається, що священниче покликання сьогодні серед покликань і професій не надто популярне. Зменшується число вступників до наших духовних семінарій, зменшується чисельність семінаристів, тому зменшується і число священників, які сьогодні є дуже потрібними. Покликання – це дар Божий. Не можемо дозволити нехтувати жодним покликанням. Цим звертаюся до священників, які мають працювати на те, щоб з числа наших вірних, які приходять до Божого храму, дозрівали покликання до семінарій, а потім і до священства», - наголосив єпископ.

Звертаючись до священників, протосинкел Київський наголосив: «Прошу в Бога сили, щоби ви вміли направду глибоко і всеціло зректися себе самих. Бо тільки в такий спосіб можна взяти Христовий хрест, проблеми наших вірних, хрест цього світу, який потребує потіхи в час пандемії».

Людину до Бога має запровадити простий Христовий священник

Ведучи далі, єпископ зауважив, що сьогодні маліємо перед маленьким вірусом і розуміємо, що тільки Бог – Цар світу, Пан над усім, включно над вірусом – може дати людині правдиве щастя. Цю людину до всемогутнього люблячого Бога, Бога, який полюбив нас своєю відвічною любов’ю, має запровадити простий Христовий священник, – священник, який душпастирює в селі чи в місті, в аудиторії академії чи в середній школі на християнській етиці.

«Дорогі отці, вітаю вас із цим днем і прошу всемогутнього Бога ласку на ваші рамена, щоби ви мали силу нести Христовий Божий хрест. Прошу ласку, щоб ви вміли, могли, хотіли зрікатися себе самих і брати хрест світу, хрест Бога, хрест людства. Молюся, щоб Бог дарував вашим родинам добробут, благочестя, мир і спокій, щоб благословив вас добрим здоров’ям і відчуттям своїх вірних так,як казав Папа, спробуйте бути близьким до них, передавати їхній запах, їхні потреби Господу Богу», - наголосив владика Йосиф.

Імена Христових священників записані в Книзі книг

«Сьогодні, як і завжди, вам нелегко, - продовжив думку архиєрей. - Сьогодні бути священником серед множества покликань і професій – це не такий рід служіння, який в очах пересічних людей має велику шану і славу. Проте не біймося цього, працюймо над тим, щоб пошанував і мав у своєму серці нас Господь. Хочу пригадати усім нам, коли апостоли прийшли, втішаючись до Христа Господа, що за іменем Господа нашого Ісуса Христа духи їм коряться, Христос мовив: не тіштеся, що за мого імені Духи вам коряться, тіштеся, що імена ваші записані на небі. Тішмося браття, що імена Христових священників записані в Книзі книг. Спробуймо жити так, щоби Господь не витер їх з цієї живої книги, де ми записані як нащадки вічної щасливості. Спробуймо жити так, щоб за нами наша паства, наші вірні, бачачи нашу ходу – правдиву, гідну, достойну ходу священника Божого – теж потрапили до Книги життя. У цей благословенний, великий Чистий четвер зичу вам такого ж чистого святого непорочного священничого служіння Христового священника. Дай вам Боже Христової любові, аби нести хрести своїх вірних, хрести своєї Церкви, свого рідного народу і розп’явшись на ньому, через служіння з Богом воскреснути».

Підтримайте своїх священників

Далі у слові єпископ-помічник Київської архиєпархії звернувся із закликом до вірян, щоб всіляко підтримували своїх священників. «Дорогі вірні, закликаю сьогодні вас – моліться за своїх священників. Вони, як ніколи, піддані на пробу злого, спокушені злим, бо каже Господь: «Ударю пастиря і розбіжиться стадо». Але прошу вас сьогодні – підтримайте своїх священників у різний спосіб, зокрема й матеріальний, бо вони теж мусять за щось жити, мають на утриманні дітей, родини… Тому, щоб вони гідно, достойно, без хвилювань і без страхів провадили справді служіння Богові і Церкві, людям, то долучіться до цього процесу».

При цьому владика нагадав, що Церква – це не тільки священники, Церква – це об’єднаний вірою в єдиного Бога народ. Всі ми є Церквою. Лише ми, священники, яких називає ще народ «священнослужителі», покликані служити вам за те, що ви нам допоможете пережити день сьогоднішній і мати надію на якесь більш-менш щасливе завтра.

«Тому за цю солідарність священничу, дорогі отці, дякую вам. А вірним – за цю солідарну позицію Церковну. Дякую, що ви завжди у всякий час, у різний спосіб підтримуєте свою Церкву і своїх священників. Бажаю всім благословенного Страсного тижня, духовного пережиття цих благодатних днів Страсного тижня і Пасхальної радості. Христос воскрес!» - побажав, завершуючи слово, владика Йосиф.

Пресслужба Київської архиєпархії

Ми хочемо бути поруч з Вами і разом з Вами ставати кращими. Будемо раді бачитися частіше та спілкуватися з вами у соціальних мережах, а зокрема на нашій сторінці у Facebook

Хочете отримувати найважливіші новини в месенджер? Підписуйтеся на наш телеграм канал

Якщо Ви бажаєте підтримати роботу медійних проєктів Церкви, то просимо Вас скласти пожертву скориставшись цією простою формою: https://bit.ly/2V9vVSw


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next