АКТУАЛЬНО

Владика Йосиф Мілян до парламентарів: «Лідерство - це вибір служіння своєму народу, а не посада»

Середа, 29 липня 2020, 09:31
28 липня 2020 року владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, узяв участь у зустрічі Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим та іншими представниками державної влади. Під час зустрічі обговорили питання, які хвилюють віруючих.

У своєму слові до парламентарів та представників Церков і релігійних організацій владика Йосиф звернув увагу на постать святого рівноапостольного великого князя Володимира. Єпископ зауважив, що не всі були готові прийняти віру, яку обрав київський князь. Але він був лідером, гідним довіри. Тому за ним пішов його народ. «Маємо розуміти, що лідерство - це не посада, а вибір служіння. Лідер - це той хто йде вперед, той, кому довіряють, той, який жертовно служить своєму народу. Хотілося б, щоб сьогоднішні наші лідери були саме такими», - наголосив протосинкел Київської архиєпархії.

Ведучи далі, владика Йосиф зауважив: «Якщо сьогодні зважити все те, що приніс святий Володимир враз із християнством, то побачимо, що через це ми стали народом освіченим. Адже завдяки християнству ми розвинули культуру, мистецтво та науку загалом».

Відштовхуючись від цих слів, архиєрей зауважив: «Сьогодні спостерігаємо, що від нашої влади заявлено дуже багатьох реформ, таких як земельна, медична чи судова. Однак ці всі реформи потрібно довести до логічного завершення. Ми про них говоримо, а народ чекає дій. Наші сьогоднішні лідери мають бути такими, які кажуть і роблять. Тож святкуючи пам'ять святого Володимира, звернімо увагу на цей великий дар – Хрещення, який дієво змінює людину, політику та державу».

Владика Йосиф також зауважив, що християнська і політична історія українського народу мала достатньо добрих прикладів гідного лідерства. Серед них височіє постать слуги Божого митрополита Андрея Шептицького, 155-річчя з дня народження якого святкуємо завтра. Він щиро уболівав за свій народ і ним піклувався. Відтак єпископ розповів про онлайн-прощу до Прилбич, де народився великий Мойсей українського народу.

Завершуючи слово, протосинкел Київський зауважив, що спостерігається «соціальна дистанція» між українською владою і Всеукраїнською радою Церков. «Хотілося б, щоб так само, як сьогодні зустрічається Всеукраїнська рада Церков, до нас приєднувалися і політики».

Відтак релігійні діячі запропонували налагодити постійний діалог Верховної Ради з релігійною спільнотою, як складовою частиною громадянського суспільства, повідомляється на сайті ВРЦіРО. Йдеться бажання релігійних діячів брати участь у громадському обговоренні законопроєктів, пов’язаних із діяльністю релігійних організацій та у різних напрямках співпраці релігійних спільнот з представниками держави та суспільства.

Також ВРЦіРО висловила свої аргументи проти ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (відомої як Стамбульська конвенція) в нинішньому її вигляді. Натомість релігійні діячі пропонують обговорити шляхи використання наявних в законодавстві України механізмів і подальшого вдосконалення нормативно-правових документів для впровадження більш ефективних програм підтримки жертв домашнього насильства.

Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій запевнила Дмитра Разумкова і присутніх керівних осіб парламенту про готовність делегувати фахівців від різних конфесій для постійної взаємодії з профільними комітетами та парламентськими фракціями у форматі робочих груп та публічних консультацій. Такий підхід, на переконання Ради Церков, дозволить вирішити означені вище та інші питання якісно та в інтересах багатоконфесійного народу України.

У листі, переданому Голові ВР під час зустрічі, ВРЦіРО навела й інші актуальні питання державно-конфесійних відносин, які потребують вирішення в діалозі між парламентом і релігійною спільнотою.

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next