АКТУАЛЬНО

Владика Йосиф Мілян закликав усіх вірних УГКЦ підтримати розбудову Патріаршого собору

Середа, 05 травня 2021, 10:43
«Запрошую усіх наших вірних приєднатися до розбудови Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, щоб для всіх українців у всьому світі світився цей новий Єрусалим, ця особлива свічка нашої віри», - про це у день храмового свята Патріаршого собору, по завершенні Архиєрейської Божественної Літургії, говорив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Його слову передувала промова Патріарха Святослава, у якій Глава УГКЦ висловив слова вдячності усім, хто взяв участь у розбудові Патріаршого собору. При цьому Предстоятель зауважив великий внесок у розвиток собору владики Йосифа Міляна, як будівничого Патріаршого собору.

Відтак владика Йосиф зазначив, що будова храму - це не тільки фундамент і завершення роботи над встановленням надбанних хрестів. Будова храму - це щось більше... Він додав, що часом говорять про собор як про храм, який довго споруджували, але при цьому зауважив, що єрусалимський храм будувався набагато довше - понад сорок років.

Архиєрей також пригадав, що Блаженніший Любомир часто називав Патріарший собор народним собором. Адже його будували багато вірян з України та цілого світу. В архівах Київської архиєпархії збереглися пам’ятні цеглинки жертводавців навіть на п’ять гривень. «Це була дуже вагома пожертва тих людей, які могли собі дозволити дати аж п’ять гривень. Усі жертвували стільки скільки могли. У результаті - ми увійшли у цей храм, котрий посвятив Блаженніший Святослав», - наголосив протосинкел Київської архиєпархії.

Звертаючись до Глави УГКЦ, владика Йосиф сказав: «За вашим словом сьогодні, світиться цей новий Єрусалим. Будуємо його з цеглинок людських душ, будуємо його вашим словом та вашим служінням. Будуємо цей величний Патріарший собор завдяки второпності та вашому розумному наставленню до сучасних засобів масової інформації. Завдяки цьому огортаємо молитвою мільйони людей у всьому світі. Ми горді з того, що ви добрий будівничий, який захоплює своїм словом та поставою. Ми сподіваємося, що за вашим прикладом та ентузіазмом буде світитися новий Єрусалим на берегах нового Йордану», - наголосив владика Йосиф.

Ведучи далі, єпископ зазначив, що вже дуже багато зроблено для розбудови Патріаршого собору. Але ще є багато речей, які потрібно зробити. У різний спосіб кожен може долучитися до здійснення цих робіт. Сьогодні у кам’яних майстернях творять мармуровий іконостас. Ціла ідея цього іконостаса, зауважив владика, натхнена Блаженнішим Святославом. «Не знаю, хто до нього більше доклався, архітектори чи Глава Церкви, але він буде гарним. Тому до всіх, хто нас сьогодні чує:  Патріарший собор потребує не тільки вашої уваги через медійні засоби, а й в інший спосіб. Той, хто підніме очі догори в храмі, зрозуміє, що там вже потрібна маленька реновація. Ми хочемо його наповнити євангельськими сюжетами, тобто зробити мозаїку чи розпис, нам ще дуже багато потрібно зробити активностей. Тому запрошую всіх, хто в який спосіб може, долучитися, щоби світився цей новий Єрусалим, ця особлива свічка нашої віри для усіх українців в цілому світі», - закликав єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Наостанок, звертаючись до присутніх, владика Йосиф побажав кожному сили та натхнення у розбудові народного собору.

Пресслужба Київської архиєпархії

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next