АКТУАЛЬНО

Владики Постійного Синоду УГКЦ зустрілися із духовенством Львівської архиєпархії

Вівторок, 28 травня 2019, 07:13
27 травня 2019 року Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, разом із владиками Постійного Синоду зустрівся з духовенством Львівської архиєпархії. Ця зустріч відбулася в рамках зібрання Інституту постійної формації духовенства в стінах Львівської духовної семінарії Святого Духа.

«Ще Блаженніший Любомир запровадив такий звичай, що наш Постійний Синод постійно рухається; збирається в різних частинах нашої Церкви. Ми відвідуємо наші єпархії та екзархати, намагаємося побачити, як виглядає життя у різних частинах нашої Церкви. Але знаєте, ми так багато раз мали сесії нашого Постійного Синоду у Львові, але вперше ми маємо таку зустріч Постійного Синоду із духовенством Львівської архиєпархії […] Так виглядає, що такого спілкування і такого моменту зустрічі всім нам давно бракувало. Я хочу подякувати владиці Ігореві за те, що в той момент, коли владики нашого Синоду попросили про таку зустріч, відразу це прохання знайшло підтримку та розуміння. Я дуже дякую, владико митрополите, владико Володимире, за те, що Ви подарували нам сьогодні таку аудиторію і наші священики Львівської архиєпархії прибули для того, щоб мати зустріч із нашими владиками», - розпочав спільну зустріч Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

Відтак Його Блаженство коротко окреслив діяльність Постійного Синоду, яка полягає «у допомозі Главі Церкви у здійсненні його служіння у міжсинодальний період» та представив членів цього Синоду.

Блаженніший Святослав: Душпастирювати лише супроводжуючи

Насамперед, у своєму звернення до всіх учасників Блаженніший Святослав проаналізував Папський Синод на тему молоді, що відбувся у вересні 2018 року. «Ми намагалися до нього готуватися всією нашою Церквою – був окремий Рік молоді. Ми намагалися нашу молодь слухати, ми намагалися зрозуміти, чим сьогодні живе молодь, якою вона сьогодні є, якою буде наша Церква завтра», - підкреслив Предстоятель. Окрім цього, Блаженніший Святослав звернув увагу на зустріч зі Святішим Отцем, яку він скликав у лютому цього року щодо постраждалих від духовенства і монашества. «Бачення Церкви, відношення до неї, спілкування із духовенством будуть зазнавати радикальних змін», - зазначив промовець.

Глава Церкви акцентував на усвідомленні того факту, що світ та вірні дуже стрімко змінюються. «Молодь вимагає від нас цілковито іншого стилю, іншого способу душпастирства. Зокрема, в контексті Папського Синоду надзвичайно чітко говорилося, що сьогодні Церква повинна передумати спосіб, яким вона здійснює своє душпастирське служіння. Цей Синод про молодь мав таких три умовних частини: слухання, - тому представники різних молодіжних організацій були присутніми в аулі не тільки як спостерігачі, але й як учасники обговорень, - другою частиною була рефлексія, роздуми, застанова, а третя була присвячена тому, що ж треба робити, якою повинна бути дія Церкви. І ось, можливо у контексті усіх тих застанов усвідомили одне: сьогодні на рівні Вселенської Церкви чи не єдиним ефективним методом душпастирства є супровід. Не можна душпастирювати силою влади, уряду, - навіть священичого. Душпастирювати можна лише супроводжуючи сучасну людину на дорозі її життя. А для того, щоб супроводжувати – треба бути, треба бути поруч, треба спілкуватися. Той, хто не є присутній у житті своїх парафіян, той, хто їх не знає, той, хто їх не вміє слухати, той, хто з ними не спілкується і до них не говорить, розпочинає зникати із горизонту людського і духовного як будь-який авторитет […]. Щоб бути присутніми у житті тієї чи іншої особи, потрібно знайти до неї дорогу через спілкування. Ідеться не просто про інформацію, не йдеться про якісь інші елементи міжособових стосунків, а йдеться про супровід. Сьогодні справді на вселенському рівні молодь дуже хоче і просить, щоб знайшовся хтось, кому вона є потрібна, хтось, хто би був готовий стати поруч, взяв відповідальність за неї і разом йшов дальше».

Душпастирське навернення

«Папа Франциск говорить про душпастирське навернення. Можливо, всі ще до кінця не зрозуміли, що це означає «душпастирське навернення». Достатньо багато було сказано про спосіб виховання нашого майбутнього духовенства до здорових міжособових стосунків. Ми сьогодні можемо бути в контакті з цілим світом через нові засоби соціальної комнікації, але повноцінні, здорові людські стосунки стають щораз більше блідими, немічними, неповноцінним або викривленими. Тому, Церква сьогодні буде переживати важкі потрясіння, адже потрібно передумати спосіб бути, спосіб бути єпископом, спосіб бути священиком, спосіб спілкування із владою, громадськістю, із широким суспільством, з молоддю; передумати спосіб спілкування із нашими вірними. То є важке, але важливе завдання!» - продовжив своє звернення Глава УГКЦ.

Також Блаженніший висловив подяку капеланам за жертовне служіння у зоні бойових дій. «Ми гордимося тими священиками, хто сьогодні лишив теплі парафії і поїхав туди, де йде війна! Ці священики, які були і є там, де вмирають наші солдати за нашу Батьківщину, стають моральними авторитетами, на них рівняються. Ви є місійним зерном нашої Церкви!»

Суспільство вимагає прозорості від Церкви

Опісля, Отець і Глава УГКЦ повернувся до теми зустрічі із Святішим Отцем, яка відбулася у лютому за участі єпископів Католицької Церкви щодо тяжких злочинів супроти неповнолітніх. «Сучасний світ виставить усіх вас на суд, – і мене в тому числі, може, першого. Не буде у нас закритого, прихованого чи приватного життя. «Нічого не має тайного, щоб не стало явним». Наші добрі вчинки сьогодні не є новиною. Ніхто не буде шукати добрих прикладів святого, ревного, священичого життя, щоб їх опублікувати чи про них написати статті. А от на скандалах, особливо із приватного життя духовенства, сьогодні заробляють гроші. І допомагають нам не жити подвійним життям […]. Нам до цього потрібно бути готовими. Більше того, ми можемо стати пророками оздоровлення нашого суспільства». За словами Блаженнішого Святослава, роль священнослужителя надзвичайно відповідальна у наш час, адже сьогодні суспільство вимагає прозорості від Церкви.

Блаженніший Святослав: «Хочу, щоб моя церква дала гідне свідоцтво Христове»

Наостанок Отець і Глава УГКЦ закликав духовенство до натхненного і доброго служіння: «Я хочу побажати Вам, щоб кожен, хто буде до Вас приглядатися, Вас кликати на суд, вимагати від Вас прозорості чи чесності у всіх наших справах, вкінці міг сказати: «Знаєте, ми дійсно мали катехизацію». «Хочу, щоб моя церква дала гідне свідоцтво Христове», - завершив свій виступ Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

Митрополит Євген Попович про душпастирство серед українців у Польщі

Відтак виступили інші члени Постійного Синоду. Високопреосвященний владика Євген Попович, архиєпископ і митрополит Перемисько-Варшавський, розповів про життя у Польщі та про підтримку наших заробітчан. «Нашу Церкву багато із Вас знають, адже Ваша дорога на Захід чи у Європу веде через Польщу […]. Зараз у нашій Церкві ми маємо Ваших вірних. За статистикою Польської держави, зараз у Польщі працюють близько мільйона українських заробітчан. Не усі вони є греко-католиками, але усі вони є дітьми нашої Батьківщини. На сьогоднішній день, ми з владикою Володимиром, єпархом Вроцлавсько-Ґданським, намагаємося вийти їм назустріч. Більшість із них шукають підтримки своєї Церкви, не тільки на Пасху у церкві», - поділився своїми думками архиєпископ і митрополит Євген Попович.

Владика Борис Ґудзяк про Париж та Філадельфію

Високопреосвященний владика Борис Ґудзяк, номінований архиєпископ і митрополит Філадельфійський, поділився своїм досвідом єпископського служіння у Паризькій єпархії святого Володимира Великого, а також звернув увагу на добре і віддане служіння священників Львівської архиєпархії. «Там, де було 9 священиків – зараз 23; там, де було 13 громад – скоро буде 39. Однак, потрібно більше. Адже якщо у Польщі мільйон осіб, то у решті Європейського Союзу – ще два мільйони українців. Разом три мільйони людей із України є в Європейському Союзі і тому, існує дуже багато місць, які чекають на нашого священика. Це правда, таке відбувається і в Україні: є багато таких місць, які чекають доброго душпастиря. Чекають також і в Філадельфійській архиєпархії: ми маємо 66 парафій, та лише 45 священиків – немає жодного священика, який би мав менше 40 років. Ми маємо лише 5 кандидатів до священства у семінарії на чотири єпархії. Якщо буде такою Божа воля і благословення митрополита, ми також шукаємо священиків, які знають англійську мову і які готові розпочинати із тими засадами, які Блаженніший щойно озвучив», - розповів про своє єпископське служіння владика Борис.

Владика Богдан Данило про священиче братство

Преосвященний владика Богдан Данило, єпарх Пармський, розповів про те, що семінарії нашої Церкви найбільші в цілій Європі і заохотив плекати душпастирство покликань до священства. «Нам варто було б жити у спільноті та ділитися своїми радощами й труднощами, старатися допомагати один одному. Зараз ми перебуваємо у періоді формування нашого священичого братства: говоріть про це між собою, говоріть про це з отцем Ігорем тут, в семінарії, говоріть про це з іншими отцями, які хотіли та стали ініціаторами цього братства. Також не забувайте про духовну участь один одного у священстві, а через це ми зможемо перенести цей дар нашого священства і поділитися ним із тими, хто до нас приходить, а також заохотити наступне покоління до того, щоб воно віддало себе на служіння Церкві».

Преосвященний владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, наголосив на особливому виклику – справі катехизації, передавання віри.

«Владика має бути добрим душпастирем душпастирів», - владика Богдан Дзюрах

Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, звернув погляд на роль архиєрея: «Свого часу, коли недовго я був єпископом-помічником Київської архиєпархії, на закінчення свого трьохлітнього служіння як єпископ-помічник на реколекціях відбувалася формаційна зустріч і я сказав таку фразу отцям: «Все, що є добре у цій єпархії я завдячую Божій ласці і Вашій праці». Все, чого нам бракує, - це не тому, що нам забракло Божої ласки, але, мабуть, нам забракло більшої ревності, уваги, пильності, молитви. Але сьогодні хочу Вам подякувати, бо все, що є добре у нашій Церкві тут, у Львівській архиєпархії, це безсумнівно плід Божої ласки і Вашої великої праці із Вашими архиєреями […]. Владика має бути добрим душпастирем душпастирів, адже саме ви маєте далі виховувати ваших парафіян».

Присутні священники також мали можливість поставити актуальні питання членам Синоду. В цьому блоці зустрічі Блаженніший Святослав говорив про поведінку священства в соцмережах, а також про майбутню зустріч архиєреїв нашої Церкви зі Святішим Отцем у Римі, зокрема, про її місію – підтримати, скріпити і розвинути стосунки із Апостольським Престолом. Блаженніший звернув увагу на те, що ця зустріч з Папою відбудеться для того, щоб інституційно нам допомогти; це безпрецедентна зустріч щодо поваги і підтримки для нашої Церкви.

Коментар владики Володимира Груци

У своєму коментарі Прес-службі Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ владика Володимир Груца, Єпископ-помічник Львівський, зазначив: «Зустріч є завжди такою, що збагачує, адже люди можуть себе почути, люди можуть щось про себе сказати. Це надзвичайно гарний момент, що Блаженніший Святослав разом із членами Постійного Синоду прийшов до наших священиків Львівської архиєпархії, оскільки Синод відбувається саме на її території. Ми всі бачили та відчули те, наскільки отці були розташовані до диспозиції, а також до діалогу та дискусії, що аж залишилося доволі багато запитань, на які ще не отримали відповіді. Це є знаком того, що потрібно й надалі зустрічатися і життя несе нам нові виклики, на які маємо спільно шукати відповіді».

Прес-служба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next