АКТУАЛЬНО

Владики Постійного Синоду УГКЦ зустрілися на 19-й (70-й) сесії

П'ятниця, 11 лютого 2022, 12:05
Відбулася 19-та (70-та) сесія Постійного Синоду УГКЦ. Засідання тривали в онлайн-форматі з 8 по 10 лютого 2022 року.

Участь у зустрічах взяли Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та члени Постійного Синоду: архиєпископ і митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк, архиєпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський Євген Попович, єпископ Пармської єпархії Святого Йосафата Богдан Данило, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Теодор Мартинюк. Секретарем зустрічі став о. Андрій Хім’як, в. о. Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ. Під час онлайн-засідань до обговорень запрошували гостей-доповідачів.

Роботу Постійного Синоду УГКЦ розпочали із перевірки виконання рішень попередньої сесії, яка відбулася 15–17 грудня 2021 року. Першою темою на порядку денному була безпекова ситуація в Україні та способи реагування Української Греко-Католицької Церкви в разі ескалації збройної російської агресії проти України. Також під час першого робочого засідання вдалося обговорити основні моменти з організації Синоду Єпископів УГКЦ 2022 року, який, відповідно до рішення Синоду Єпископів, відбудеться влітку. Темою наступного Синоду Єпископів УГКЦ 2022 року буде «Синодальність і соборність: досвід УГКЦ». Учасники засідання узгодили організаційні моменти програми Синоду, дня духовної віднови та порядку денного майбутнього Синоду Єпископів.

Про стан підготовки головної теми майбутнього Синоду доповідав о. Роман Шафран, секретар Сьомої сесії Патріаршого Собору. Водночас владика Теодор Мартинюк представив кроки щодо запровадження в УГКЦ проголошеного Святішим Отцем Папою Римським Франциском Синодального шляху.

Під час третього та четвертого робочих засідань учасники почули звіти про діяльність Пасторально-міграційного відділу, Патріаршої літургійної та катехитичної комісій. Керівники структур розповіли про досягнення, виклики, потреби та плани роботи. «Торік з працівниками Пасторально-міграційного відділу нам вдалося відвідати багато країн, зокрема Молдову, Іспанію, Португалію, Литву, Естонію, Словаччину, Об’єднані Арабські Емірати. Було відкрито кілька нових парафій, як-от у Братиславі та Трнаві (Словаччина). Крім того, ми організували кілька важливих подій, таких як проща українців Західної Європи до Люрду і до Фатіми. Хочу теж сказати, що у Фатімі ми розпочали будівництво українських церкви і монастиря. Цю справу супроводжують отці василіани, однак це спільний проєкт усіх українців Західної Європи. Усе для того, щоб у цьому святому місці українці мали свою церкву», — зазначив керівник Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус.

Також владика Степан підкреслив вагомий внесок священників у різних країнах, які представляють Церкву на місцях свого служіння. «Нашим першим завданням було зробити все для того, щоб ніхто з наших вірних не почувався самотнім у життєвих труднощах. Хочемо, щоб вони відчували, що Церква є поруч із ними. Мені здається, що люди відчувають, що Церква ними опікується і є місцем, де їх можуть почути, зрозуміти, підтримати, вислухати. Наші священники здебільшого є місіонерами. Все тому, що вони працюють у країнах, де часто вони є одинокими. Але водночас вони дуже відповідальні. Часто їхня присутність у певній країні світу — це також підтримка римо-католицькій громаді», — мовив архиєрей.

Доповідаючи про діяльність Патріаршої катехитичної комісії, її очільник владика Давид Мотюк зазначив: «Патріарша катехитична комісія представила на щоквартальному засіданні Блаженнішому Патріарху Святославові та єпископам-членам Постійного Синоду річний звіт. Назар Дуда, заступник голови, та владика Давид Мотюк, голова Комісії, розповіли про деякі яскраві моменти минулого року серед реалізованих проєктів Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ. Серед них — публікація Молодіжного катехизму „Ми йдемо з Христом“, який був добре сприйнятий молоддю і дорослими в усьому світі. Вони також повідомили про призначення нових членів до Патріаршої катехитичної комісії з усього світу, зокрема представників Аргентини-Бразилії, США, Канади, Польщі та України. Оновлений мандат Комісії передбачає служіння потребам Української Греко-Католицької Церкви в усьому світі в активізації апостольства Слова Божого та катехизації дітей, молоді, дорослих та людей похилого віку. Насамкінець Комісія презентувала свій прогрес у створенні Центрів підготовки та формування катехитів у всьому світі, зокрема у Львові, Філадельфії та Едмонтоні».

Крім того, учасники Сесії Постійного Синоду обговорили Положення про єпископа-помічника, який сьогодні є вкрай необхідний Українській Греко-Католицькій Церкві. Документ представив о. Андрій Танасійчук, заступник Голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ.

Під час цієї сесії Постійного Синоду УГКЦ презентували нову систему єпархіальних внесків солідарності. ЇЇ представив патріарший економ о. Любомир Яворський. Також учасники почули звіт голови Душпастирської ради Патріаршої курії УГКЦ владики Кеннета Новаківського. Доповідач подав розроблені Радою ідеї щодо душпастирського плану на період до 2030 року, над яким працювали під час зустрічей 27 січня і 4 лютого. Також голова Душпастирської ради повідомив про супровід процесу реалізації стратегії «Жива парафія — місце зустрічі з живим Христом».

На завершення члени Постійного Синоду УГКЦ обговорили організацію та тематику наступних зустрічей і узгодили подальший план роботи.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next