АКТУАЛЬНО

Уперше на сцені Стемфордської семінарії Святого Василія Великого УГКЦ звучала справжня опера

Понеділок, 05 лютого 2018, 17:52
Нещодавно група митців «Нова опера» на запрошення отця-ректора протоієрея Романа Малярчука на сцені Стемфордської семінарії Святого Василія Великого презентувала оперу-прем’єру «Літургія». Перед глядацькою аудиторією виступили композитори Роман Григорів та Ілля Розумейко — випускники Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського.

За словами композитора-режисера Романа Григоріва, спеціально для Стемфорда опера «Літургія» виконувалася вперше, а у своєму виступі митці зуміли об’єднали фрагменти трьох опер. «Під час виконання відбувся перформанс — щось нове, щось інше. Участь священика як читця — це творчий задум, який ми вперше реалізували в Стемфорді, бо цього дуже прагнули!» — зазначив Роман Григорів.

Зокрема, тексти-речитативи виконував отець Мартин Канаван, духівник семінарії Святого Василія Великого, який без особливої підготовки влився в колектив. Отець поміж аріями озвучив: Євангеліє від Марка, Євангеліє від Луки, уривки з Біблії про Йова, псалом тощо. Зміст текстів не мав особливої історії, а ніс лише проповідницький сенс у супроводі з музикою.

Варто зауважити, що на кожній із закордонних прем’єр колектив залучає до виконання партії читця місцевих акторів, а твори звучать різними мовами. Для прикладу, англомовне виконання відбулося вперше на сценах Нью-Йорка! На запрошення настоятеля римо-католицького храму Our Lady of Refuge дійство відбулося в храмі під час Літургії.

«Передусім, потрібно гідно представити Україну світові та новітнє мистецтво нашої генерації, в основі якого лежить тисячолітній досвід європейської музики та театру, на базі якого ми творимо мистецтво майбутнього», — наголосив композитор Роман Григорів.

За його словами, пошук — це найцікавіше, а з ним в їхньому колективі народжуються цікаві теми та моменти того, що ми зазвичай називаємо оперою. Саме тому вони наважилися працювати з акустикою неоготичного храму та залучили до звукової партитури орган місцевої церкви — один із найстаріших інструментів, що зберігся в Нью-Йорку.

На закінчення Роман Григорів висловив вдячність перед владикою Василем (Лостеном), який інвестував його один творчий етап. Адже завдяки цій підтримці вдалося успішно завершити дипломний проект, на якому була представлена ораторія «DE PROFUNDIS», фрагменти якої ввійшли до опери-балету «Ковчег». Прем'єри цього твору відбудуться цьогоріч в Угорщині та Швейцарії. У зверненні-подяці артистам і глядачам отець-ректор протоієрей Роман Малярчук відзначив, що опера  прийшла до стемфордського глядача завдячуючи колективу «Нова опера».

Додамо, що після вдалих американських дебютів майбутній виступ слід очікувати в Маріуполі, а також участь у міжнародному фестивалі сучасного мистецтва «Porto Franko» в Івано-Франківську.

Довідка

«НОВА ОПЕРА» — це колектив, який почав свою діяльність у 2015 році. Його об’єднав спільним проектом український режисер Владислав Троїцький. За короткий час колектив своїм репертуаром, ламанням стереотипів та думанням по-новому створив нові синтетичні жанри оперного співу та показує людям щось незвичне. Ба більше, виконавці розширюють кордони не тільки свого жанру, а й кордони міждержавні. Їхні сакральні, пафосні, духовні, біблійні тексти сприймаються слухачами позитивно, адже вони прагнуть донести європейську культуру, з її прадавніми гуманістичними традиціями.

У репертуарі цього колективу — шість масштабних вистав, в основному біблійної тематики, завдяки яким митцям вдалося вийти на міжнародний рівень. Наприклад, крім української мови, опера «Йов» прозвучала польською, данською, німецькою, а в США — англійською.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next