АКТУАЛЬНО

Уперше захід на підтримку Українського католицького університету відбувся у Відні

Середа, 19 лютого 2020, 11:52
16 лютого на святі благодійності зібралися представники наукових, релігійних, культурних, громадських кіл та бізнес-середовища з України та Австрії, аби підтримати розвиток Університету.

УКУ сьогодні – це шість факультетів, одинадцять бакалаврських та дев’ятнадцять магістерських програм, двадцять два інститути і центри. Такі результати стали можливими завдяки підтримці доброчинців зі всього світу.

Метою Благодійної академії стала підтримка Київського центру УКУ, який за три роки свого існування став для столиці України місцем зустрічі різних середовищ: громадського сектору і державного управління, моральних лідерів і представників студентських організацій, діячів культури, бізнесу, дипломатії.

Захід відбувся під патронатом кардинала Крістофа Шенборна, архиєпископа Віденського. У своїй промові він згадав власну історію знайомства з інституцією, коли УКУ починав свій шлях з проєкту Інституту історії Церкви про досвід протистояння УГКЦ тоталітарному радянському режимові. Віденський архиєпископ завітав до Львова і в 2003 р., коли Університет розпочав будівництво приміщень Філософсько-богословського факультету. «Ці швидкі темпи розвитку є справжнім феноменом, який свідчить про надійні фундаменти», – відзначив кардинал Шенборн. Згадав промовець і митрополита Андрея Шептицького та патріарха  Йосифа Сліпого, які навчалися в Австрії та все своє життя плекали ідею створення в Україні сильної та ціннісно-орієнтованої вищої школи, що стало можливим лише після розпаду Радянського Союзу. Опікуючись Міжнародним богословським інститутом у Трумау, який на початках своєї діяльності прийняв багатьох студентів і докторантів з України, кардинал добре розуміє, як складно залучати кошти на розвиток навчального закладу, що не має державного фінансування. Тому він побажав УКУ Божої допомоги та заохотив кожного небайдужого долучитися до його розбудови.

У своїй промові  президент Університету владика Борис Ґудзяк наголосив, що в основі ідентичності УКУ лежить пам’ять і турбота про два  «М»: українських мучеників XX століття та «марґіналізованих» суспільством людей з особливими дарами. Адже modus-ом operandi Університету є три засадничі «С» – свідчення, служіння та спілкування. Митрополит заохотив усіх розділити віру тих, хто віддав життя за об’єднану Європу, в основі якої лежать християнські цінності. За словами владики Бориса, єдина Європа є не лише мрією, а й завданнями, які всі ми маємо наповнити автентичним і переконливим змістом.

У своєму привітанні  посол України в Австрії д-р Олександр Щерба  відзначив роль УКУ в процесі реформ в Україні, а професор Інституту славістики Віденського університету д-р Алоїз Вольдан відзначив, що владика Борис Ґудзяк належить до провідних  християнських інтелектуалів сучасності.

Справжньою окрасою Благодійної академії УКУ став виступ Зоряни Кушплер, солістки Віденської опери, яка подарувала присутнім твори української та світової класики.

Упродовж вечора гості та спонсори події задекларували понад тридцять тисяч євро на розвиток Київського центру УКУ.

Спонсорами Благодійної академії стали Raiffaisen Bank International, Vienna Insurance Group, Kastner Gruppe, Страхова компанія GRAWE, VA Intertraiding Aktiengessellschaft та Fröling Heizkessel- und Behälterbau Ges.m.b.H.

*Український католицький університет – це єдиний неприбутковий недержавний університет в Україні, що не отримує жодного державного фінансування. Щоб забезпечити повноцінний процес навчання за європейськими стандартами, Університет звертається по допомогу до різноманітних фондів та приватних доброчинців і виступає прикладом змін у суспільстві.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next