АКТУАЛЬНО

ВРЦіРО пропонує практичні дії замість ратифікації Стамбульської конвенції

П'ятниця, 07 серпня 2020, 11:21
Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій вважає, що ідеологічна заангажованість та окремі положення Стамбульської конвенції викликають сумніви щодо доцільності ратифікації саме цього міжнародного документа.

Практичні пропозиції релігійної спільноти, спрямовані на протидію домашньому насильству, викладені в листі головуючого у ВРЦіРО митрополита Епіфанія, Предстоятеля Православної Церкви України, адресованому Прем’єр-міністрові України, повідомляється на вебсайті ВРЦіРО

Замість ратифікації Стамбульської конвенції ми закликаємо розвивати національне законодавство України з протидії домашньому насильству та насильству проти жінок, як це роблять інші країни Європи, які також відмовилися від ратифікації цієї Конвенції (Великобританія, Ліхтенштейн, Латвія, Литва, Словаччина, Чехія, Угорщина, Болгарія, Молдова, Вірменія).

Для розробки ефективного механізму протидії проблематиці насильства, а також домашнього насильства, Рада Церков пропонує зробити низку практичних кроків:

  • сформувати робочу групу з фахових юристів, куди можуть долучитися представники від ВРЦіРО для покращення національного законодавства;
  • провести діалогові зустрічі представників правозахисних кіл та релігійного середовища для аргументованого опрацювання недоліків пропонованого документа й вироблення спільної позицій;
  • отримати практичні результати у вигляді довершеного чи оновленого національного законодавства, яке потім буде моніторитись у розрізі практичної імплементації в усіх регіонах України, куди радо залучаться представники ВРЦіРО.

На думку релігійних діячів, головний недолік Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (відомої як Стамбульська конвенція) – проблемне тлумачення поняття «гендер», що несе в собі ризики викривлення суті державної гендерної політики, яку до цього часу визначає Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

У Раді Церков зазначають, що Стамбульська конвенція запроваджує зовсім інше тлумачення поняття «гендер», ніж у законі України, яке означає соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків (ст. 3). Тобто в конвенції йдеться про «гендер» не як біологічну стать, яка характеризує жінку або чоловіка, а про самоідентифікацію людини. Натомість у Римському статуті міжнародного кримінального суду (ст. 7), підписаному Україною у 2000 році, термін «гендерний» стосується лише двох статей – чоловічої та жіночої.

ВРЦіРО вважає, що негативними наслідками такого підходу у Стамбульській конвенції може бути спонукання українських школярів до розмірковування над зміною статі («гендеру») та популяризація одностатевих сексуальних стосунків як варіант норми.

«Побоювання вірних різних конфесій пов’язано з зобов’язанням, передбаченим статтею 14 Стамбульської конвенції, яке передбачає включення матеріалу з питань нестереотипних гендерних ролей у формальні навчальні плани на всіх рівнях навчання», – наголошено в листі Ради Церков до Уряду.

Зокрема Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій вважає неприпустимими підходи, які практикують в окремих країнах Західної Європи, коли дітям дається право самостійно визначити свій «гендер» у підлітковому віці, оскільки це лише спонукає до поширення випадків захворювання на гендерну дисфорію.

Як повідомляв ІРС, релігійні діячі різних конфесій розробляють спільну комунікаційну стратегію, спрямовану на протидію домашньому насильству. Цій меті також слугуватиме тематичний вебсайт, над розробкою якого працюють зараз представники ВРЦіРО у межах проєкту, який реалізує Інститут релігійної свободи. 

Інститут релігійної свободи

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next