АКТУАЛЬНО

ВРЦіРО запропонувала уряду створити Міністерство дітей, молоді та сім’ї

Четвер, 02 грудня 2021, 20:09
Релігійні діячі звернули увагу Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на потребу розробки державної сімейної політики та затвердження відповідної державної програми з необхідним бюджетним фінансуванням.
Фото: Кабінет Міністрів України Фото: Кабінет Міністрів України Фото: Кабінет Міністрів України Фото: Кабінет Міністрів України

Навколо проблем підтримки сімей і допомоги нужденним, захисту прав дітей та суспільної моралі відбулася дискусія під час зустрічі 1 грудня Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з главою уряду, профільними міністрами й іншими урядовцями, яку модерував Головуючий у ВРЦіРО Григорій Комендант.

Релігійні діячі відреагували на пропозицію парламенту створити Державну службу у справах дітей. На їхнє переконання, цей орган не повинен стати караючою структурою, а сервісною службою, яка допомагатиме сім’ям, батькам і матеріям, особливо у складних життєвих обставинах, багатодітним родинам, одиноким батькам, а також сприятиме повному заміщенню інтернатів для сиріт сімейними формами виховання, як-от дитячі будинки сімейного типу.

«Ідея створення Держслужби у справах дітей – це однобокий підхід, адже не варто захищати дитину у відриві від сім’ї. Краще створити Міністерство у справах дітей, молоді та сім’ї, яке би вживало комплексні заходи на підтримку сімей, відповідального батьківства і материнства», – відзначив єпископ Римсько-Католицької Церкви Віталій Кривицький.

Отець Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх зв’язків в Україні, який на зустрічі представляв Українську-Греко-Католицьку Церкву, наголосив на потребі більш активно сприяти становленню справедливості в Україні через реалізацію судової реформи, про що неодноразово наголошувала ВРЦіРО. Також він вказав на потребу в контексті адміністративної реформи передбачити та фінансово забезпечити відділи у справах релігій обласних держадміністрацій (префектур) і врешті викорінити ганебну практику торгівлі дітьми під прикриттям так званого комерційного сурогатного материнства.

Учасники зустрічі обговорили інші питання, пов’язані з діяльністю релігійних організацій у сфері надання душпастирської опіки, гуманітарної допомоги та інших форм соціального служіння.

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній висловив вдячність урядовцям за підтримку Закону України «Про Службу військового капеланства», прийнятого напередодні.

Він також звернув увагу Прем’єр-міністра та представників уряду на загрози ратифікації Стамбульської конвенції та нагадав, що вже прийнято низку законів із цієї проблематики, які можна вдосконалювати надалі.

«Краще об’єднати зусилля, щоби вдосконалювати законодавство України, ніж ратифіковувати Стамбульську конвенцію, яка розділює суспільство та викликає протести з боку його значної частини. Гендерна ідеологія розділяє наше суспільство, а нам треба гуртуватися, єднатися в ці непрості часи для України», – наголосив митрополит Епіфаній.

На питання захисту суспільної моралі особливу увагу звернув Старший єпископ Української Церкви християн віри євангельської Михайло Паночко. Він згадав про інцидент, пов’язаний із фінансуванням з боку Держкіно аморального кінопроєкту, який до того ж зневажає релігійні символи. Єпископ також нагадав, що релігійна спільнота виступає проти законопроєкту № 5488, який несе пряму загрозу для реалізації конституційного права на свободу віросповідання.

Реагуючи на питання щодо протидії пандемії COVID-19, релігійні діячі зауважили, що на сьогодні немає якихось церковних документів, які б забороняли вірним вакцинуватися. Водночас єпископ Української Православної Церкви Віктор Коцаба наголосив: «Будь-яка вакцинація, як від коронавірусу, так і від інших хвороб, має бути добровільною. Вакцинація не повинна порушувати права людини. І на Церкви не слід покладати відповідальність за антивакцинаторство, адже наші храми відвідують люди з різними поглядами та, найперше, з метою одержання духовної розради, а справа влади і медиків – вичерпно і зрозуміло пояснити всі аспекти вакцинації».

Відповідаючи на запитання представників українських Церков і релігійних організацій, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про вжиті урядом заходи у сфері забезпечення опалення храмів, молитовних будинків і інших релігійних споруд. За результатом звернення ВРЦіРО уряд зафіксував ціну на газ для релігійних організацій, яка становить 16 554 грн за 1000 куб. м., що охоплює ПДВ та плату за транспортування магістральними мережами.

Глава уряду підтвердив зацікавленість у продовженні діалогу з ВРЦіРО та проведенні подібних зустрічей на вищому рівні в міру необхідності.

На пропозиції та зауваження членів релігійних діячів також відреагували присутні міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов та заступник міністра енергетики України Максим Немчинов.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами ВРЦіРО

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next