АКТУАЛЬНО

Вручення сертифікатів програми з практичного богослов'я УКУ в Одесі

Четвер, 11 травня 2017, 21:42
У день Святого Юрія Змієборця учасникам сертифікатної програми кафедри богослов’я "Християнин перед суспільними викликами часу" символічно вручили сертифікати про успішне завершення навчання в Одесі. Із привітальною і водночас підсумковою лекцією "Як будувати рідну хату: політика та економіка в Україні" виступив один із топ-спікерів програми д-р Зіновій Свереда, президент Українського кооперативного альянсу. Вручення сертифікатів та лекція відбулися у приміщенні Музею історії університету Одеського національного університету імені І. Мечнікова.

За підсумками програму завершили 22 учасники, з яких 16 представили власні Проекти змін у різних сферах діяльності - політика, бізнес, культура, освіта, громадська активність. Серед проблематики, порушеної у проектах змін, були питання інклюзивності людей з особливими потребами в життя релігійних громад, підвищення морально-етичної складової у служінні строкового складу української армії, методики виховання дітей за християнськими моральними цінностями, формування тренінгів з моральної відповідальності та «місії служіння» клієнту для працівників малого та середнього бізнесу, проекти реорганізації місії та завдання української вищої освіти, а також – налагодження міжконфесійного та міжкультурного діалогу в Україні. Два проекти вже повноцінно введені в дію, одна робота була реалізована у вигляді апробації наукового дослідження на здобуття наукового ступеня кандидата з економічних наук, на основі декількох проектів планують опублікувати наукові статті та, доопрацювавши, імплементувати здобуті знання на практиці в одеському урбаністичному просторі.

Керівник програми д-р Віктор Жуковський, завідувач кафедри богослов’я УКУ, наголосив, що однією з головних цілей сертифікатної програми було створення соціально активної малої групи одеситів, які відкриті до позитивних змін і здатні їй генерувати:

«Ви здобули необхідні знання, ви познайомилися і стали однією командою, тепер вашим іспитом і водночас оцінкою вашого навчання буде ефективна взаємодія. Як мінімум, половину ваших індивідуальних проектів змін можна реалізувати, об’єднавши зусилля. Адже хтось хоче організувати власну підприємницьку діяльність відповідно до християнських моральних принципів, а хтось вже розробив декілька тренінгів саме на цю тему. Комусь важливо розвивати україномовний шаховий клуб чи поширювати «живу історію» певних історичних періодів Одеси, а хтось вже спроектував ідею дискусійної платформи, де люди можуть не тільки отримувати консультації юридичного чи соціального характеру, але й дізнатися щось більше про ґенезу сучасної історії Одеси. Спілкування, взаємопідтримка, розуміння потреб один одного і міста, в якому живете, та щире бажання позитивних змін – це вже більше, ніж половина перемоги. Останнє зусилля – діяти, і в своїх діях залишатися християнином перед суспільними викликами часу».

Відгуки учасників програми:

Галина Дольник, директор Української книгарні-кав’ярні в Одесі:

«Ця програма допомогла мені переосмислити свою діяльність. Я вперше ознайомилася в Компендіумом Соціальної доктрини Церкви, де, безумовно, почерпнула багато нового і цікавого, що спробую втілити в життя. Проте одне з найголовнішого – в певний момент я зрозуміла, що постійна робота не може приносити справжніх плодів, серед цілковитої зайнятості важливо знаходити час на відпочинок, бо тоді, перезавантажившись, ти працюєш краще, більш усвідомлено. Я ще раз повернулася до творів митрополита Андрея Шептицького, і взагалі, можна сказати, стала ближче до християнських праць, які, виявляється, можуть бути дуже практичними у підприємницькій діяльності».

Михайло та Анастасія Журавель, директор і адміністратор Одеського культурного центру:

Михайло Журавель: «Я дуже радий, що ми проявили довіру до цієї програми перед її початком, тому раджу проявляти кредит довіри до всього нового, цього справді бракує в нашому суспільстві. Власне, програма додала нам віри і наснаги, а також впевненості, щоб ми відкрили студію дитячої творчості «Малинка». Ми займаємося з дітками творчістю і обговорюємо різні проблеми, зокрема, після екологічно-біоетичного модуля, ми вирішили додати цю тему в навчальну програму «Малинки», бо вважаємо, що екологічно зорієнтована свідомість починається змалку. З нашого боку це своєрідна профілактика, щоб попередити можливість різних екологічних проблем у майбутньому, де ці дітки вже будуть відповідальніше ставитися до своєї «еко-поведінки», яка суттєво впливає на природу: сортування сміття, заощадження енергії тощо».

Анастасія Журавель: «До програми я працювала тільки з нашими дітками і відчувала прагнення щось змінити в них, щось додати до їхнього виховання. Адже для того, щоб ми не мали проблем у дорослому віці, з дорослими людьми, потрібно закладати християнські цінності змалечку. Тому в студії «Малинка» ми поставили собі за мету допомогти знайти правильний шлях, бути більш морально свідомим і діткам, і, відповідно, їхнім батькам. Ми закладаємо в основу виховання головні християнські цінності, щоб також допомагати батькам знаходити правильний вихід з певних ситуацій, такі орієнтири також допомагають діткам правильно ставитися до своїх батьків. Ця програма, по-перше, змінила мене, моє ставлення до своїх дітей, а також до інших малюків, яким мені хочеться передати в доступному форматі здобуті знання під час піврічного навчання».

Федір Стрижачук, декан Одеської богословської семінарії:

«Для нас з дружиною ця програма була і навчанням, і відпочинком водночас. Цікаво було поспілкуватися в колі людей з досить різними інтересами, які працюють в різних сферах, але намагаються зберігати власну зорієнтованість на християнські цінності й поширювати їх на свою діяльність. Відчутно, що ця спільнота зацікавлена і стурбована долею нашої країни і міської громади Одеси зокрема, а тому прагне внести свою лепту в покращення сьогодення. Лекції, що були під час програми, допомогли нам в певній мірі розширити світогляд, подивитися на певні речі в глобальному контексті».

Принагідно анонсуємо, що 27-28 травня у Івано-Франківську буде організований біоетично-екологічний модуль програми «Християнин перед суспільними викликами часу». За детальнішою інформацією стежте на ФБ-сторінці програми та на сайті кафедри богослов’я УКУ.

theologia.ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next