АКТУАЛЬНО

«Вселенная, веселися» – екоколядничок для прослави Творця і Спасителя світу

Четвер, 20 грудня 2012, 10:42
Напередодні свята Святого Миколая у світ вийшов екологічний колядничок, підготовлений Бюро УКГЦ з питань екології, під назвою «Вселенная, веселися!».
Напередодні свята Святого Миколая у світ вийшов екологічний колядничок, підготовлений Бюро УКГЦ з питань екології, під назвою «Вселенная, веселися!». Це видання є повноцінним колядником і  спробою Екобюро запропонувати всім тим, хто з трепетом очікує приходу Спасителя, добірку колядок, у яких новонароджене Дитя Ісус прославляється як Творець Усесвіту, який прийшов відновити первозданну гармонію, що була порушена через гріхопадіння людини. Те, що колядник називається екологічним, зовсім не означає, що упорядники, за зразком комерційних структур, намагаються вдатися до рекламного трюку, користуючись екологією як модним брендом; називаючи колядничок екологічним, працівники Екологічного бюро передусім знову намагаються донести до віруючих правду про те, що, дбаючи про власну екологію та чистоту душі, увесь створений Богом світ – природа – у повноті «відчує» на собі цей екологічний вимір. Турбота про природне довкілля – невід’ємна складова нашої християнської віри. Оригінальністю цього колядника можна вважати те, що в кожній з колядок, які складають цю збірку, помітна одна дуже важлива річ: Усесвіт, себто все Боже створіння звеселилося і зраділо через прихід Дитяти Ісуса, адже в тілі з'явився Nой, хто через cвоє на­род­ження, смерть і воскресіння прийшов дати новий початок і примирити «впалого Ада­ма» з його Творцем і всім створінням. «Якщо всі ми, вірні нашої Церкви, чи то в Україні, чи на поселеннях, оспівуючи прихід Новонародженого, усвідомимо, що колядки – це не лише літературний і творчий здобуток та доробок нашого народу, а насамперед – вияв глибини та цілісного характеру християнської віри, – йдеться у вступі до колядника, – то цим ми вдихнемо новий подих у наші чудові традиції. Рівно ж ми зможемо зробити нашу віру більш дієвою і такою, яка оживить, через наші «живі парафії», всю нашу Церкву». Упорядники вважають, що через колядки ми повинні навчитися в прадідів, як по-справжньому святкувати і по-Божому жити: для наших пращурів було зрозумілою річчю разом з усім створінням радіти приходу Спасителя, який входить в історію людства у вигляді беззахисного Дитяти, проте є Творцем, Відкупителем і повновладним Суддею всього світу. «А що для мене означає Різдвяна радість?» – поставлено запитання у вступі. Це означає – по-справжньому радіти з Доброї Новини, що є нічим іншим, як у дусі любові примиренням із Богом, своїми ближніми та всім створінням і плеканням поширення гармонійного Царства Божого «вже тут і тепер», - Царства, в якому ті, кому було доручене все створіння, бережливо та шанобливо ставитимуться до природного довкілля, поважаючи його як створіння Боже та реалізуючи через нього любов до ближніх і до Бога. «Задум, мета і поява цього колядника будуть тоді виправдані, – надіються упорядники, – коли кожен, хто в різдвяний час, з одного боку, через колядки прославлятиме новонародженого Ісуса і Його прихід, а з іншого – освячуватиметься цими колядками і від різдвяної зорі загориться любов'ю Божою до всього створіння, яке у Первородному Синові було сотворене». Задаючи святкового тону та настрою, екоколядник закликає усіх такими словами: «Колядуймо, радіймо і веселімося в Бозі та допоможімо, щоб уся природа через наше до неї ставлення відчула, що народився Христос – Творець і Спаситель світу!».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next