АКТУАЛЬНО

Всеукраїнська рада Церков і Прем’єр-міністр домовилися опрацювати ключові позиції для взаємодії під час адаптивного карантину

Вівторок, 02 червня 2020, 23:21
У вівторок, 2 червня, в Клубі Кабінету Міністрів відбулася зустріч Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Передусім, головуючий у ВРЦіРО єпископ Василь Райчинець звернув увагу на недоліки положень урядових постанов, які недостатньо чітко і збалансовано врегульовують порядок функціонування храмів та іншої релігійної діяльності під час карантину і його адаптивного (пом’якшеного) етапу.

«З самого початку карантину в Україні більшість релігійних діячів підставили своє плече Уряду: вони і пастирським словом, і власним прикладом заохочували мільйони віруючих у нашій державі до дотримання протиепідемічних заходів. Розвиток державно-конфесійної взаємодії в цій сфері ще більше важливий зараз – під час адаптивного карантину, коли в багатьох наших співгромадян є спокуса передчасно забути про небезпеки коронавірусної інфекції, пандемія якої в усьому світі досі триває», – зазначив головуючий у ВРЦіРО.

Учасники зустрічі домовилися в робочому порядку опрацювати ключові позиції щодо проведення богослужінь під час адаптивного карантину, з якими всі члени Ради Церков та Уряд могли б погодитися і дотримуватися на практиці, передусім в інтересах збереження здоров’я та життя самих віруючих.

Митрополит Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України, наголосив на важливості збереження високих моральних засад під час формування та реалізації державної сімейної політики. Він наголосив на неприпустимості впровадження в законодавство гендерної ідеології, оскільки згідно зі статтею 15 Конституції України «жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова».

Тему захисту дітей і жінок продовжив Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, який докладно аргументував необхідність законодавчої заборони сурогатного материнства в Україні, як це зробили більшість країн Європи. За його словами, цей цинічний бізнес знецінює гідність дитини до рівня товару, а гідність жінки руйнується через зневагу до материнства та безкорисливої любові до дитини, яке підмінюється вимогою дотримуватися умов контракту.

«Ми вже багато років говоримо про це як про глибоку моральну потребу, яка має два серйозні аспекти. Перше – глибока зневага до сутності жінки як матері, яка через різні обставини змушена торгувати своїм материнством. Друге – під час коронавірусу ми побачили, скільки дітей є предметом міжнародної торгівлі. Гадаю, нашим спільним обов’язком є захистити як жінок, так і цих дітей, які народилися на українській землі», – наголосив він.

Також Глава УГКЦ зазначив, що ця пандемія оголила різні суспільні біди і проблеми України, які, можливо, донедавна ми не бачили і не розуміли.

Предстоятель УГКЦ окремо звернув увагу на кризові явища під час пандемії. «Умови ізоляції оголили низку глибоких кризових явищ. Ми бачимо, що зростає домашнє насильство. Гадаю, ми, як душпастирі, разом з державою могли б усе зробити, аби захистити, скріпити і підтримати українську сім’ю на різних рівнях, у різних аспектах. Бо українська сім’я, як базова клітина, нашого суспільства сьогодні справді потребує окремої підтримки і окремого захисту», – сказав Предстоятель.

Також своїми думками про важливі аспекти державно-церковних стосунків поділилися старший єпископ Української Церкви християн віри євангельської Михайло Паночко, який запропонував Прем’єр-міністру налагодити постійну взаємодію профільних міністерств із Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій. Юридичний радник Головного рабина м. Києва та України Геннадій Білорицький також запропонував низку практичних кроків, які б допомогли Уряду більш збалансовано підходити до впровадження карантинних обмежень і вирішенні інших згаданих учасниками зустрічі суспільних проблем.

У відповідь на висловлені пропозиції Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловив зацікавленість у налагодженні постійного діалогу та ефективної взаємодії з релігійною спільнотою. Глава Уряду високо оцінив ті зусилля, які Церкви і релігійні організації доклали з метою відзначення віруючими релігійних свят вдома, зважаючи на карантин.

Прем’єр-міністр висловив переконання, що об’єднання зусиль Уряду та ВРЦіРО буде корисним не лише для подолання нинішньої епідемії та протидії домашньому насильству, але й для розвитку багатьох інших церковних соціальних програм.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами www.vrciro.org.ua/ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next