АКТУАЛЬНО

Всеукраїнську конференцію про роль і значення УГКЦ в історії України завершили в Заздрості

Неділя, 26 квітня 2015, 13:39
25 квітня учасники конференції «УГКЦ у контексті вітчизняної історії та сучасних суспільних реалій» продовжили роботу в музейно-меморіальному комплексі патріарха Йосифа Сліпого с. Заздрість (Теребовлянщина).

Учасники, серед яких також новоприбулі гості з Америки та Італії, молитовно вшанували митрополита Андрея Шептицького з нагоди 150-ліття з дня його народження та патріарха Йосифа Сліпого, адже рівно 70 років тому його було ув’язнено та засуджено до багатолітньої каторги.

Митрополит Василь (Семенюк) очолив Архиєрейську Літургію та відслужив Панахиду біля пам’ятника Йосифу Сліпому. У зверненні до присутніх він сказав: «Бог завжди опікувався нашим народом і Церквою. Хоч ми були переслідувані, Він посилав великих людей – провідників народу, які першими йшли і вказували іншим шлях до Бога, свободи та любові. У ХХ столітті серед церковних діячів такими духовними провідниками були Андрей Шептицький та Йосиф Сліпий».

Наприкінці Літургії організаторам конференції та усіх урочистостей подякував о. Марко Ярослав Семеген, націанальний координатор для українців греко-католиків в Італії та президент Релігійного товариства українців католиків «Свята Софія» (Рим).

Відтак молодіжний хор із політехнічного університету Києва виконав декілька духовних творів. Далі відбувся перегляд фільму «Шляхами жертви Патріарха» та презентація медалі, виготовленої до 30-річчя з дня смерті патріарха Йосифа Сліпого. На заключному засіданні було підбито підсумки конференції.

Як повідомлялося раніше, конференція розпочалася 24 квітня в національному педагогічному університеті Тернополя. На пленарних засіданнях у Тернопільському національному педагогічному університеті прозвучали наукові доповіді, пов’язані з історією становлення греко-католицизму на українських теренах, його культурно-духовних та виховних традицій. Провідні доктори історичних та філософських наук України обговорили низку особливостей державно-церковних, міжконфесійних і міжцерковних відносин у контексті світового християнства, виклики сучасної суспільно-політичної та релігійної ситуації.

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next