АКТУАЛЬНО

Встановлення пам’ятного хрест Героям України у Литві відбулося за участю священнослужителя з України

П'ятниця, 21 квітня 2017, 17:47
Встановлення пам’ятного хреста Героям, що загинули за Незалежність України, на Горі хрестів, відомій католицькій святині Литовської Республіки, розташованій поблизу міста Шяуляй, відбулося в середу, 19 квітня, за участю українських воїнів, які зараз перебувають на лікуванні у столиці Литви Вільнюсі, священнослужителів і посла України в Литовській Республіці Володимира Яценківського.

Зініціював патріотичну акцію представник Спілки стрільців Литви Рамунас Шерпетаускас, який опікується українськими військовослужбовцями з початку війни на Сході України, допомагаючи їм у лікуванні та реабілітації, а також організовуючи різноманітні благодійні та відпочинкові заходи.

На хресті написано двома мовами «За вашу і нашу свободу».

Після чину панахиди за полеглими героями української і литовської націй всіх часів, який відправили військовий капелан Віргініус Валентас і священнослужитель греко-католицького храму Пресвятої Трійці з Вільнюса о. Йоаким Ковальчук (ЧСВВ), священнослужитель з України зазначив: «Сьогодні спільно молимося за полеглих героїв двох братніх народів, бо молитва й віра завжди були у нас найважливішими. Просімо в Бога, щоб якнайшвидше закінчилася війна, вигідна лише ворогам наших націй, щоб герої жили для своїх країн, а не гинули».

Нагадаємо, що один із кількох десятків тисяч хрестів був встановлений за участю Папи Римського Івана Павла II у ході його візиту до Литви 7 вересня 1993 року.

Є тут і хрест від української громади, яку згуртував у єдиній греко-католицькій святині Вільнюса (храм Пресвятої Трійці збудував у 1514 році князь Костянтин Острозький, висловлюючи свою подяку Всевишньому за перемогу литовсько-польських військ над московськими військами у битві під Оршею, на Білій Русі), виходець з підпілля о. Павло Яхимець (Чин Святого Василія Великого). Священнослужитель, який понад чверть століття провадив духовну опіку над українцями в Балтійських країнах, також був ініціатором встановлення хреста.

Галина Мельник,
член Національної спілки журналістів України

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next