АКТУАЛЬНО

Вулицями Коломиї пройшла єпархіальна Хресна дорога

Вівторок, 02 квітня 2019, 12:59
31 березня, у третю неділю Великого посту, вулицями Коломиї пройшла єпархіальна Хресна дорога з життєписом блаженного священномученика Василія Величковського.

Цьогоріч хода розпочалася від найдавнішого храму Коломиї – церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії, і завершилася на площі перед катедральним собором Преображення Христового.

Попереду коломияни несли дерев’яний хрест. Як і щороку, на кожній стації вони змінювали одні одних. Велелюдну колону формувало численне духовенство, семінаристи та віряни. До ходи долучилося багато молоді, зокрема студенти.

Під час стацій присутні роздумували над терпіннями і смертю Христа, а також спогадами з життя в’язня радянських  концтаборів,  одного  з  провідників  підпільної  Української Греко-Католицької Церкви блаженного Василія Величковського. Перейнявшись стражданням Спасителя, які стали ціною відкуплення людства, учасники ходи роздумували і над служінням блаженного з незламною вірою, котрий так само пожертвував себе задля свого народу. У тяжкі часи поневірянь він узяв на свої плечі батьківську опіку  над  загнаною  в  катакомби  Церквою. Мученицький шлях, який довелося пройти блаженному, вартий уваги сьогодні.

Наприкінці Хресної дороги правлячий архиєрей Коломийської єпархії Василь Івасюк звернувся до присутніх із пастирським словом, в якому подякував усім за участь у спільній молитві. Також владика зауважив, що вкотре Великий піст впровадив нас в атмосферу глибоких роздумів перед святим хрестом.

«Ми з вами пройшли частину своєї хресної дороги на Голгофу від храму Благовіщення (Монастирок) до собору Преображення Христового. Ця частина хресної дороги присвячується блаженному владиці Василію Величковському. І весь цей час Ісус Христос устами Церкви волає до кожної людини: «Відчини мені двері покаяння, Життєдавче (…) бо вся моя тілесна храмина осквернена, але ти, Щедрий, очисти мене своєю ласкавою милістю», – сказав єпископ.

Також владика Василь Івасюк закликав усіх, хто пройшов Хресну дорогу, звернути увагу на Пресвяту Богородицю, що стояла на Голгофі під хрестом: «У важкий для нас час Вона тримає за руку Україну разом з її народом. Ісус говорить до України і нашого народу, вказуючи на Богородицю: «Це Мати Твоя». І тому блаженний Василь Величковський в одній зі своїх промов, яка є актуальною навіть в наші дні, звертається до нас: «Любіть Божу Матір, Пресвяту Богородицю. Не забувайте кожного дня вранці і ввечері молитися! Коли ввійдете в якусь прикрість, нещастя, коли починаєте якесь важне діло-завдання – до Богородиці вдавайтеся, моліться, моліться, моліться! Пресвята Богородиця помагала нашим козакам перемагати татар, турків і всіх ворогів. Так і вам допоможе Божа Матір у всіх справах ваших перемагати всі труднощі й виходити переможно по шляху рідного народу і св. Церкви його. Пречиста Діва завжди поможе вам, щоб сповнилося все аж до останнього вашого подиху».

Відтак з нагоди Хресної дороги в катедральному соборі кожен зміг приступити до мирування єлеєм, який був посвячений на мощах блаженного Василія Величковського.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://kolugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next