АКТУАЛЬНО

Вулицями Чернівців пройшла Хресна дорога

Понеділок, 27 березня 2017, 12:24
У Четверту неділю Великого посту до м. Чернівці з пастирським візитом завітав Правлячий архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Василь (Івасюк).

Такий візит вже став традиційним, адже саме в час Великого посту вулицями міста відбувається загальноміська Хресна дорога.

Свій візит архиєрей розпочав зі служіння Божественної Літургії святого Василія Великого, яку очолив в прокатедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці у співслужінні з о. Валерієм Сиротюком – синкелом Буковинським та о. Ярославом Морикотом.

Після Євангелія владика виголосив проповідь, провідною темою якої було: “Що таке віра і що значить вірити?”.

“Віра – це правда, яку об’явив Бог, а Церква подає до вірування. “Віра” – слово італійського походження і буквально означає “те, що забезпечує істину” і вона є своєрідним мостом, що поєднує людину зі світом. Вірити – це значить не сумніватися в правдивості почутого або побаченого. Повірити в себе поступово перетворює можливості та здібності людини”,- сказав архиєрей.

По завершенні Літургії владика Василь висловив всім щиру подяку за спільну молитву, а також закликав присутніх пройтися Хресною дорогою вулицями міста. 

Тернистий шлях Спасителя розпочали від римо-католицької базиліки Воздвиження Всечесного хреста, завершивши розважання в прокатедральному соборі УГКЦ. 

Участь у ході, яка проходила повз визначні пам’ятки міста, брали вірні греко- та римо-католицького обрядів. Також організаторами було запрошено до участі в розважанні над Христовими страстями всіх християн м. Чернівці.

Науки для учасників Хресної дороги підготували священики двох обрядів, а стації зачитували: священики, вчителі, лікарі, громадські діячі, репресовані, воїни, молодь та діти, які також несли Господнього хреста.

Після чотирнадцятої стації, де владика звернувся до присутніх такими словами: “Сьогодні ми прийшли нести хрест вулицями нашого міста і духом відчути терпіння Ісуса Христа за гріхи світу. Тепер люди хочуть більше комфорту, легкої віри і менше терпінь. Піст майже знівельований, а священик має замінити драбину Івана Ліствичника на сучасний “ліфт” і так повезти до Неба. Тому багато людей хочуть бачити Церкву полегшеного типу, в якій на 25 відсотків менше віри: давати пожертву на храм набагато менше за євангельську десятину, слухати проповідь не довше ніж 10-15 хвилин, а разом зі службою не довше 45 і Заповідей Божих бажають менше десяти, та і тих на власний вибір. Дійсно, багато людей лиш у такий спосіб хочуть сприймати відносини з Богом.

Нести хрест – означає знайти своє покликання, взяти на себе хрест-професію і виконати Богом призначене завдання. Завданням віруючої людини сьогодні є зберегти юні душі від бурхливого потоку рекламної поп-культури і нічим необмеженого впливу медіа-простору. Християнськими Заповідями зупинити вживання наркотичного зілля. Євангеліє має стати маяком у бурхливому морі життєвих проблем і гарантувати спокійне життя громадянам у похилому віці сьогодні. І тому ми завжди повинні прагнути достойно співати: “Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресіння Твоє славимо”.

Наостанок о. Валерій висловив щиру вдячність архиєрею, організаторам події та всім присутнім, а єпарх Коломийсько-Чернівецький уділив архиєрейське благословення і повний відпуст для учасників Хресної дороги.

Прес-служба Коломийсько-Чернівецької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next