АКТУАЛЬНО

Вулицями Івано-Франківська провели Хресну дорогу

Понеділок, 26 березня 2018, 15:59
У п'яту неділю Великого посту, 25 березня, вулицями Івано-Франківська пройшла традиційна Хресна дорога, наміром якої стала молитва до Господа за мир та спокій в Україні. До спільного моління долучилися тисячі вірян з міста та всіх околиць Прикарпаття.

Очолив молитовну ходу владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський. Цьогорічну ходу сміливо можемо назвати митрополичою Хресною дорогою, оскільки до неї долучилися правлячі архиєреї з Коломийської та Чернівецької єпархій УГКЦ – владики Василь (Івасюк) та Йосафат (Мощич).

Серед молільників можна було розгледіти представників різних верств суспільства - духовенство, монашество, представників влади міста та області, освітян, студентство, учнів шкіл, молодь, дітей, представників правоохоронних органів, медиків, журналістів, учасників та ветеранів АТО, волонтерів, капеланів. Усі вони почергово несли хрест, переходячи від стації до стації.

Традиційно хода розпочалася о 14:00 від монастиря отців василіан і пройшла центральною частиною міста до Архикатедрального і Митрополичого собору Воскресіння Христового.

Різною була і тематика цьогорічних проповідей священнослужителів. Так, першу стацію виголосив настоятель монастиря отців василіан прп. о. Йосафат Хаймик на тему «Несправедливе осудження людини».

Відтак до розважань приєднався о. Михайло Момот з Богородчанського протопресвітеріату. Отець роздумував над  тим, чому терпіння є нашим шляхом до Бога.

Після нього о. Ігор Гаврилів з Боднарівського деканату розважав над тягарем людських гріхів, який, як відомо з третьої стації Хресної дороги, повалив перший раз Ісуса Христа на землю.

Продовжив роздуми над терпіннями Спасителя о. Володимир Воробець з Болехівського протопресвітеріату. Він старався донести до молільників думку про те, що Пресвята Богородиця є нашою Небесною Матір’ю.

Відтак о. Михайло Брик на п'ятій стації заохотив учасників Хресної дороги носити тягарі одне одного, щоб тим, за словами св. ап. Павла, виконати закон Христа.

Отець Андрій Кудлик у своєму розважанні над вчинком Симеона з Киринеї роздумував над важливістю підтримувати та допомагати одне одному.

Далі до вірян промовляв о. Руслан П’яста. Він роздумував над темою «налогових гріхів».

На восьмій стації до розважань приєднався о. Степан Рипньовський з Галицького деканату. Священнослужитель розповів, чому важливо мати жаль за гріх.

Наступну стацію виголошував о. Володимир Містерман. Отець роздумував над темою «Падіння та підняття».

Опісля священик з Єзупільського протопресвітеріату Ярослав Рожак проповідував про те, що людина є образом Божим.

Настоятель монастиря отців Чину Найсвятішого Ізбавителя о. Андрій Цікало продовжив розважання над цитатою зі Святого Письма: «Ранами його ми вилікувані».

Після цього о. Миколай Цимбалістий звернувся до слухачів з проповіддю на тему «Я прийшов, щоб мали життя».

На тринадцятій зупинці Хресної дороги парох храму Христа Царя Римсько-Католицької Церкви о. Владислав Іващак роздумував над важливістю нашого наслідування Ісуса Христа.

Заключну стацію виголосив настоятель архикатедрального собору Воскресіння Христового митр. прот. Юрій Новицький. Він заохотив слухачів ніколи не впадати у відчай, але за будь-якої нагоди просити допомоги в Господа. Його тема так і звучить: «Прийдіть до мене, всі втомлені та обтяжені».

«Я щиро дякую нашим владиками з Коломиї та Чернівців – Василію та Йосафату, за участь у спільній молитві. Дякую всім нашим отцям-проповідникам, які сьогодні так рясно сіяли зерно Божого Слова для всіх нас. Але найбільше хочу подякувати всім вам та кожному зокрема за вашу живу участь і живе свідчення Христа-Господа на нашій сьогоднішній спільній молитві», - звернувся на завершення Хресної дороги до присутніх Митрополит Володимир.

З нагоди відзначення 125-річчя від народження блаженного священномученика Симеона Лукача в архикатедральному соборі Воскерсіння Христового виставили до загального почитання його мощі. Кожен учасник Хресної ходи мав можливість до них приступи, просячи заступництва близького нам по духу блаженного Симеона.

Прес-служба Івано-Франківської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next