АКТУАЛЬНО

В'язничні капелани провели вебінар Міжнародної асоціації

Середа, 11 листопада 2020, 16:59
11 листопада 2020 року відбувся вебінар Міжнародної асоціації в'язничних капеланів, у якому взяв участь керівник Відділу ПК УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України священник Костянтин Пантелей. Головною темою обговорення був вплив ситуації карантину на можливість релігійної опіки у в'язницях.

Всесвітній Інтернет-симпозіум IPCA оглянув новини зі світу, які були представлені регіональними координаторами з Європи, Азії, Океанії, Африки, Північної і Латинської Америки. Капелани висловлювали взаємну підтримку та оповідали про способи душпастирської допомоги, які вдається забезпечувати незалежно від обмежень карантину.

У результаті праці комітету напередодні вебінару Економічній і соціальній раді ООН була запропонована офіційна Декларація від IPCA про вплив Covid-19 у всьому світі на доступ ув'язнених до духовної опіки й допомоги, яка буде опублікована через кілька днів. Відтак учасники мали сесію запитань та відповідей із керівним комітетом організації та командою представників в ООН.

Нещодавно законодавча ініціатива Міністерства юстиції України щодо розгляду проєкту Закону України "Про пенітенціарну систему" стала нагодою для пропозицій, висловлених щодо необхідності впровадження штатного в'язничного капеланства. Їх вніс член Душпастирської ради о. Костянтин Пантелей до статті 16 законопроєкту.

"Для забезпечення душпастирської опіки в пенітенціарній системі до територіальних органів з питань виконання кримінальних покарань, а також установ виконання покарань і установ тримання під вартою призначаються на посади священники (капелани) за результатами підготовки в порядку, визначеному законодавством.

Положення про душпастирську опіку в пенітенціарній системі затверджується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань та пробації.

Священнослужителі (капелани), що здійснюють душпастирську опіку у пенітенціарній системі, працюють за трудовим договором".

Обґрунтуванням таких доповнень є тривале, протягом понад 29 років, співробітництво пенітенціарного душпастирства саме з підрозділами соціально-психологічної служби та виконання праці, яка є взаємодоповнювальною на виконання духу і літери ст. 1 Проєту Закону «Про пенітенціарну систему» щодо її мети і завдань.

Обмеження карантину, викликаного пандемією, спричинили цілковиту депривацію ув’язнених, засуджених і персоналу від можливості задоволення потреб душпастирської опіки. Прийняття Закону в такій редакції приведе до структурування і належної організації душпастирської опіки в органах і установах пенітенціарної системи України навіть у надзвичайних умовах карантину.

Слід зазначити, що існуюча версія законопроєкту також містить норму щодо духовної опіки персоналу ДКВС у 6-й частині ст. 52: "Особам рядового і начальницького складу пенітенціарної системи протягом робочого дня у вільний від виконання службових обов’язків час за бажанням може надаватися психологічний супровід та душпастирська допомога психологами та капеланами установи виконання покарань або установи тримання під вартою".

З огляду на професійний характер душпастирського служіння у в'язницях, окрім існуючої форми принагідного (сесійного) відвідування в'язниць представниками різних конфесій, є нагальна потреба запровадження штатного капеланства.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next