АКТУАЛЬНО

В’язничне капеланство потребує врегулювання в українському законодавстві

Середа, 09 червня 2021, 10:57
8 червня 2021 року з метою подальшої взаємодії для правового забезпечення душпастирської опіки в пенітенціарній системі відбулася робоча зустріч у Комітеті Верховної Ради України.

За сприяння секретаріату Всеукраїнської ради Церков робоча група Душпастирської ради з питань релігійної опіки в пенітенціарній системі України обговорила з головою парламентського комітету з питань правової політики Андрієм Костіним кроки законодавчого забезпечення служіння в’язничних капеланів.

Зустріч із головою Комітету відбулася за участю представника головуючого у Всеукраїнській раді Церков о. Олекси Петріва та голови правління Інституту релігійної свободи Олександра Зайця. Душпастирську раду представляв її чинний голова о. Григорій Драус, головний капелан Римо-Католицької Церкви в Україні; о. Віктор Яценко, голова Синодального відділу Української Православної Церкви у справах пастирської опіки пенітенціарної системи, пастор В`ячеслав Когут, директор Департаменту соціального служіння Української Церкви Християн Віри Євангельської, і о. Костянтин Пантелей, керівник відділу Курії Української Греко-Католицької Церкви з душпастирства у пенітенціарній системі України.

Представники Душпастирської ради розповіли про найважливіші досягнення в пастирській опіці персоналу ДКВС, супроводі духовних потреб в’язнів, їх підготування до звільнення та реінтеграції в суспільне життя. Вони виявили головні проблеми реалізації чинного Закону № 419-VIII, а також необхідність більшої правової визначеності поняття «капелан» у Проєкті Закону про пенітенціарну систему № 5293 й опрацювання необхідних доповнень.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін докладно розглянув питання суперечностей між чинним законом  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України» і його імплементацією. Він висловив слушність пропозиції доповнень проєкту Закону про пенітенціарну систему № 5293 в процесі підготовки до голосування в другому читанні та зазначив необхідність участі представників Душпастирської ради в підкомітеті, що займатиметься обговоренням цього законопроєкту.

Саме цього дня шість років тому, 8 червня 2015 року, Президент України Петро Порошенко підписав Закон, що вперше окреслив діяльність священнослужителів (капеланів) в установах пенітенціарної системи України. Проте практика душпастирської опіки в установах попереднього ув’язнення та в установах виконання кримінальних покарань в Україні не була належним чином забезпечена підзаконними актами й потребує наближення до європейських і світових стандартів. На 30-й рік незалежності України в’язничне капеланство залишається нереалізованим ресурсом української пенітенціарної системи. 

Існує суто функціональна необхідність введення штатного капеланства, яке має бути запроваджене зі збереженням добровільного і принагідного відвідування пенітенціарних установ капеланами різних конфесій. 

Штатний характер релігійної опіки в пенітенціарній системі базується на дотриманні вимог з міжнародних правових документів, а саме:

- Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (ст. 18);

- Мінімальних стандартних правил Організації Об'єднаних Націй щодо поводження з ув'язненими (Правила Нельсона Мандели) (ст. 4.2, 65, 66, 91, 92.1, 104.1);

- Європейських пенітенціарних (в’язничних) правил (ст. 29.1-3; 35.1);

- Правил пробації Ради Європи 2010 року (ст 37);

- Керівних принципів Комітету міністрів Ради Європи для в'язничних та пробаційних служб щодо радикалізації та насильницького екстремізму.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next