АКТУАЛЬНО

Від березня в Хмельницькому вперше курсуватиме соціальне таксі для людей з обмеженими можливостями

Вівторок, 01 березня 2016, 10:04
1 березня 2016 року у м. Хмельницький стартує проект «Соціальне таксі», спільна ініціатива благодійного фонду Карітас Хмельницький, ГО «Світ без бар’єрів» та волонтерів. Містом курсуватиме автобус, спеціально обладнаний для комфортного перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями. Нова послуга буде доступною для кожної потребуючої людини та наразі – безкоштовною.

Соціальна адаптація людей з обмеженими фізичними можливостями, їхнє вільне пересування та спілкування, активна взаємодія з містом – головна мета проекту «Соціальне таксі». Після майже піврічного тестового періоду така послуга стає доступною і в Хмельницькому. З понеділка по п’ятницю люди з труднощами пересування зможуть замовити транспорт до потрібної їм локації.

«Найчастіше це – зустрічі, культурні події та, звісно, лікарня, поліклініка, стоматологія. Віднедавна наші пасажири запитують про дальні подорожі, і ми справді хочемо дати їм можливість розширювати географію, бачити нове», – розповів Дмитро Козловський, керівник проекту від Карітасу Хмельницький.

Автобус соціального таксі обладнаний гідравлічною установкою – спеціальною динамічною платформою, яка дає змогу пасажиру плавно потрапити в салон, навіть не встаючи з інвалідного візка. Волонтери – досвідчені працівники Карітасу – допоможуть людині комфортно розміститись в автобусі та забезпечать надійний супровід впродовж всієї поїздки. В автобусі передбачені два рівні безпеки, є автономне опалення, кондиціонер і телевізор. Таким транспортом можна одночасно перевозити 5 людей з обмеженими можливостями та 10 супроводжуючих осіб.

Відстань найдовшої поїздки соціального таксі за час тестової роботи проекту – 35 км. Пасажир, який зробив це замовлення, живе за містом і вперше в житті потрапив до Хмельницького – з цього приводу чоловік отримав в подарунок ще й екскурсію містом від працівників Карітасу. До цього часу така мандрівка здавалась йому неможливою, адже громадський транспорт не обладнаний для людей з обмеженими фізичними можливостями: таким пасажирам важко потрапити в салон, в багажнику недостатньо місця для перевезення візка, приміські автобуси зазвичай перевантажені та мають недостатню амортизацію.

Перед стартом проекту організатори ретельно вивчали досвід інших міст України, де така ініціатива вже успішно функціонує: Вінниці, Сум, Києва, Житомира. Особливістю хмельницького проекту, на якій наголошують, став запуск послуги на безкоштовній основі. Цим організатори завдячують волонтерам, а також міській владі, яка профінансувала пальне. Транспорт і персонал забезпечив Карітас Хмельницький.

На реалізацію проекту організаторів надихнули хмельницькі спортсмени з обмеженими можливостями, які створили власну команду з гри боча і мають намір представляти Україну на Паралімпіаді. Вони шукали відповідний транспорт, щоб збиратись на тренування, а в результаті – спричинили запуск міського проекту взаємодопомоги. Одразу й перевірили ефективність  соціального таксі: на зустріч спортсменів вперше зібрались 40 осіб, а не 10-15, як зазвичай.

Організатори соціального таксі у Хмельницькому переконані: проект має потенціал і  його потрібно розширювати. Планують обладнати і запустити ще хоча б три міні-буси та налагодити цілодобову роботу перевезень. Як місце призначення, акцентувати не тільки медичні локації, а й культурні установи, торгові центри, всі без винятку об’єкти міста. Це, як переконані ініціатори, зробить проект більш соціальним, спрямованим на інтеграцію людей у життя міста, а не суто медичним, де поїздка до лікаря – єдина можливість вийти з дому.

Проект «Соціальне таксі» також показав реальні потреби людей – у візках, ходунках, милицях. Охочих допомогти з цим або стати волонтерами проекту просять звертатись у благодійний фонд Карітасу Хмельницький. В Карітасі переконані: люди з обмеженими фізичними можливостями можуть бути однією з найактивніших категорій містян – якщо тільки звільнити їх із ув’язнення в чотирьох стінах.

До уваги журналістів! Запрошуємо Вас протестувати роботу соціального таксі у Хмельницькому, побачити механізм реалізації проекту зсередини. Ви можете приєднатись до поїздок у зручний для Вас час, протестувати транспорт та поспілкуватись із пасажирами про їхні враження і побажання.

Зацікавлених представників ЗМІ просимо зголоситись до керівника проекту Дмитра Козловського для узгодження часу. Будемо раді більше розповісти Вам про проект.

Контакти:

Дмитро Козловський, керівник проекту «Соціальне таксі»,
БФ «Карітас Хмельницький»
тел.: 068 285 19 38, e-mail: [email protected]

Довідка. Хмельницький обласний благодійний фонд «Карітас» вже понад 10 років провадить масштабну благодійну діяльність для людей, які перебувають у кризових життєвих обставинах. Діяльність Хмельницького Карітасу здійснюються на християнських засадах і цінностях, але незалежно від віросповідання підопічного, його соціального становища, етнічного походження, статі, віку.

«З-поміж щасливих людей ми в більшості бачимо тих, які виконують якусь місію, які задоволені тим, що вони роблять, а не тим, що вони мають. Людина, яка допомагає іншій людині, отримує цілком інше, набагато більше задоволення, ніж та людина, яка може собі щось купити. Ви відчуваєте себе повним, реалізованим».

Андрій Васькович, президент МБФ «Карітас України»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next