АКТУАЛЬНО

Відбулася перша в Україні презентація книжки Папської ради «Справедливість і мир» «Енергія, справедливість і мир»

Четвер, 10 листопада 2016, 13:15
9 листопада відбулася перша в Україні презентація книжки «Енергія, справедливість і мир: рефлексії про енергію в актуальному контексті розвитку та охорони навколишнього середовища».

У презентації, яка була організована Бюро УГКЦ з питань екології за підтримки Івано-Франківського богословського університету та Івано-Франківської духовної семінарії, взяли участь духовенство, семінаристи, а також науковці та викладачі профільних навчальних закладів, серед яких НУ «Львівська політехніка»,  Прикарпатський національний університет та Національний технічний університет нафти і газу.

Книжку Папської ради «Справедливість і мир» «Енергія, справедливість і мир» презентував відповідальний редактор україномовного видання д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології.

«Унікальність книги полягає в тому, що тут пропонується не фрагментальний та вибірковий, але цілісний та інтердисциплінарний підхід стосовно вирішення питання сучасних енергетичних викликів для побудови гармонійного суспільства на засадах Божого миру та справедливості», – наголосив очільник Екобюро УГКЦ і представив основні завдання і теми посібника. Видання фокусує свій погляд на енергію, як у науковому, так і у біблійно-теологічному аспекті на основі принципів, критеріїв, суджень і практичних установок, що їх пропонує соціальне вчення Церкви. Енергія розглядається не лише як важливий природний ресурс, але передусім як безцінний дар Творця для всього людства, – дар, який спонукає до відповідальності не тільки інженерів та політиків, а й кожну людину і все громадянське суспільство. Для християн і Церкви це є однією з форм служіння Богу і ближнім, а також важливим аспектом свідчення Христа в сучасному світі.

Доповідач звернув увагу на особливу актуальність та важливість книги в українському контексті, а також наголосив на тому що книга «Енергія, справедливість і мир» допоможе кожному, хто її пильно прочитає подивитися новими очима на світ та своє покликання, а також зрозуміти, що для християн і Церкви відповідальне використання та управління енергією та іншими природними дарами є однією з форм милосердя і служіння Богу та ближнім у сучасному світі.

Владика Йосафат (Мощич), Єпископ-помічник Івано-Франківської архієпархії, застановивився на кайрологічному значенні презентованої книги, а також підкреслив, що вона є «важливим внеском Вселенської Церкви для переосмислення значення енергії як Божого дару для всього людства, а також відповідального управління енергетичними ресурсами».

Ректор Івано-Франківської духовної семінарії прот. Олесь Будзяк в особливий спосіб звернувся до братів-семінаристів, пригадуючи, що духовні особи повинні своїм прикладом показувати бережливе ставлення до світу та Божих дарів.

Прот. Річард Горбань, доктор богословських наук та віце-ректор з наукової роботи Івано-Франківського богословського університету, підкреслив значення книги в контексті місії, яку здійснює ІФБУ та Католицька Церква в цілому, а саме для формування нової ментальності на засадах християнської віри та моралі.

Технічний редактор книги, пан Ігор Щур, доктор техн. наук, професор НУ  «Львівська політехніка», наголосив на значенні енергії, як крові для організму економіки та суспільства, а також на значенні книги в сучасному контексті.

Доктор технічних наук Максим Карпаш, директор Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики і екології, ініціатор та керівник новоствореної енергоефективної лабораторії «Нова Енергія» підкреслив наукове значення книги, в якій знаходимо понад двісті посилань на фахові тематичні видання та відповідні церковні документи, а також доступність для пересічного читача.

Кандидат техн. наук Прикарпатського НУ Любомир Никируй, підкресливши цілісний підхід видання до порушеного питання, висловив своє переконання, що «саме студенти семінарії, а згодом майбутні священики, зможуть на проповідях доносити важливі аспекти екологічних та енергетичних проблем і робити це значно ефективніше, ніж будь-хто з науковців».

На завершення модератор презентації о. Володимир Містерман, заступник керівника Екобюро УГКЦ, висловив сподівання, що якщо ми хоча б частину інформації з цієї книги засвоїмо і зробимо нормою нашого життя, то це буде гідною прославою Бога Творця і початком позитивних енергетичних та суспільно-екологічних змін світу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next