АКТУАЛЬНО

Відбулася перша піша проща у Харківському екзархаті

Вівторок, 18 жовтня 2016, 12:53
З благословення владики Василя (Тучапця), Екзарха Харківського, 15-16 жовтня відбулася перша піша проща у Харківському екзархаті. Організаторами прощі стали молодіжна спільнота «Квіти Слобожанщини» разом із с. Григорією Костів (головою Катехитичної комісії екзархату).

Шлях прочан пролягав від храму Святого Миколая Чудотворця (м. Харків) до Свято-Покровського монастиря отців василіан (смт Покотилівка). Мета прощі – через заступництво Богородиці випросити в Бога мир, єдність та любов для України та українського народу.

В організації прощі допомагали о. Йосиф Щур, ЧСВВ, ігумен Свято-Покровського монастиря зі своєю спільнотою, парафіяни храму Святого Миколая (м. Харків) та Покрови Пресвятої Богородиці (смт Покотилівка).

Проща розпочалася в суботу 15 жовтня Архиєрейською Літургією, яку очолив владика Василь. Після Богослужіння архиєрей благословив прочан і разом з ними пройшов частину дороги через місто Харків.

У прощі взяли участь понад 80 осіб з різних куточків України: з м. Тернополя, м. Івано-Франківська, с. Крехова, що на Львівщині, м. Дніпра, з с. Деменки, що на Полтавщині, м. Люботина, смт Вільча, с. Мерефи, с. Дергачі, с. Березівки, що на Харківщині, та найбільше з м. Харкова та смт Покотилівки, а також парафіяни храму Святого Димитрія УАПЦ м. Харкова. Наймолодшими учасниками були Мар’ян Сокорчук з м. Харкова (8 р.) та Табака Тарас з м. Люботина (9 р.), а найстаршим – Мефодій Храпко з м. Харкова (72 р.).

Під час прощі кожен учасник мав можливість приступити до Святої Тайни Сповіді або духовно поспілкуватися зі священиками, які були поряд, а це о. Ігор Табака, о. Сергій Коваль, о. диякон Андрій Насінник (Харківська область), о. Василь Улішак та о. Станіслав Б’ялковський (Полтавська область).

З молитвою на устах, співами християнських та патріотичних пісень паломники мандрували як вулицями Харкова, так і лісами, ланами та селами Харківщини.

Дорогою паломники відвідали Свято-Івано-Павлівський монастир сестер Святого Йосифа ОПДМ, де приклонилися до мощів блаженних сестер Олімпії та Лаврентії, а також підкріпилися смачною перекускою, яку приготувала місцева настоятелька с. Неоніла. За тих, хто втратив свої домівки, роботу, рідних, друзів усі молилися Молебень до Пресвятої Богородиці в мобільному містечку, де проживають вимушено переселені сім’ї.

Смачним обідом у казковому осінньому лісі прочан нагодувала харківська парафіянка п. Марія Храпко.

Надвечір на порозі величного храму Покрови Пресвятої Богородиці Покотилівського монастиря з хлібом і сіллю та теплими словами привітання паломників зустріли протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні отців василіан о. Йоан Школик і настоятель монастиря ієрм. Йосиф Щур зі спільнотою і парафіянами.

Приклонившись до Чудотворної ікони, паломники щиро дякували Пресвятої Богородиці за ласку доброї погоди та допомогу в подоланні нелегкого шляху.

Після Великої вечірні з литією, яку відслужив Владика Василь, та смачної вечері, розпочалися нічні чування.

Прес-служба Харківського екзархату

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next