АКТУАЛЬНО

Відбулася щорічна Успенська проща до Зарваниці

Четвер, 29 серпня 2013, 15:20
27-28 серпня, на свято Успіння Пресвятої Богородиці, до Зарваниці прибули десятки тисяч паломників. Найчисельнішою була присутність вірних Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, значна кількість яких йшла пішки 4-5 днів.

Владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, вітав паломників на чудотворному місці та очолив Божественну Літургію біля парафіяльної церкви, похід зі свічками, Молебень до Пресвятої Богородиці біля її монумента на площі біля джерела, а наступного дня — Архиєрейську Божественну Літургію на подіумі перед собором Матері Божої Зарваницької.

У зверненні до вірних під час Літургії в каплиці біля парафіяльного храму архиєрей говорив про історію празника Успіння Матері Божої та важливість її постаті для українського народу. “Свята ікона Богородиці знаходиться в кожній хаті. Коли наших людей вивозили на Сибір, вони залишали дорогі речі, але старалися взяти з собою ікону Матері Божої. На честь Марії складено багато пісень, акафістів, молебнів, а в Україні є багато чудотворних місць, де Мати Божа зсилає ласки тим, хто до неї прибігає. Це Почаїв, наша славна Зарваниця, Гошів, Грушів та багато інших. Тільки на Тернопільщині є кілька чудотворних ікон: Зарваницька, Почаївська, Буцнівська, Улашківська, Тернопільська, Теребовлянська. Коли наші матері відсилали своїх синів далеко на заробітки чи на фронт, то давали або ж зашивали в одяг медалик чи іконку Матері Божої”.

Відтак Владика Василь вітав на прощі преосвященного Карлоса Солера, єпископа-емерита єпархії Жирона (Іспанія), а також префекта і віце-ректора Барселонської семінарії о. Джозепа Серу, духівника Джозепа Арену та пароха парафії Сан-Кугат (поблизу Барселони) о. Блая Бланкера. Власне у семінарії Барселони продовжують студії 3 українські семінаристи Роман Остап'юк, Роман Папушак, Юрій Стасюк, які раніше навчалися у Тернопільської духовній семінарії. Вони стануть душпастирями для численних українських заробітчан у Барселоні та околицях.

Під час Літургії відбулися ієрейські свячення о. Михайла Бойка, а піддиякону Роману Гриджуку архиєпикоп уділив дияконські свячення. З цією нагоди нововисвячених привітав ректор семінарії о. Іван Римар.

Опівночі відбулася євангелізаційно-мистецька програма нічних чувань “В якого Бога я віру? - З Христом є радісне життя!” під проводом молодіжного гурту “Кана”. На подіумі перед Собором паломникам представили фільм про Зарваницю.

Наступного дня (28 серпня) владика Василь (Семенюк) очолив Літургію перед собором Матері Божої Зарваницької. Архиєпископ висловив вдячність численним паломницьким групам вірних з Івано-Франківської та Чернівецької областей. Владика уділив дияконські свячення випускникові Тернопільської духовної семінарії піддиякону Михайлу Рудаку.

Відтак відбулося освячення води та окроплення нею прочан.

фоторепортаж

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next