АКТУАЛЬНО

Відбулася зустріч канцлера Уряду Литовської Республіки з настоятелем монастиря і храму Пресвятої Трійці УГКЦ у Вільнюсі

Четвер, 21 березня 2019, 16:39
У середу, 20 березня 2019 року, відбулася робоча зустріч канцлера Уряду Литовської Республіки п. Альгірдаса Стончятіса з настоятелем монастиря та храму Пресвятої Трійці у Вільнюсі о. Вінкентієм Пелихом, ЧСВВ.

Зустріч проходила в приміщенні канцелярії Уряду Литовської Республіки. У зустрічі також взяли участь перший заступник канцлера Уряду ЛР, віце-канцлер Девід Матуліоніс та радник канцлера ЛР з питань державного управління та соціальної політики п. Діана Варнайте.

Сторони обговорили важливість діалогу між державою та церковними інституціями та роль Церкви в житті громадян.

Говорячи про храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі, о. Вінкентій наголосив на важливості цієї церкви в історичному контексті, зокрема звернув увагу на те, що її збудував князь Костянтин Острозький як вдячність Богові за перемогу над московським військом, що має сьогодні особливе значення як для Литви, так і для України, що становить теж невід‘ємну частину історії та литовської тотожності.

Особливу увагу сторони звернули увагу на постать великого святого для українського та литовського народів, святого Йосафата Кунцевича, мощі якого перебувають у соборі Святого Петра у Римі. У 2023 році виповниться 400-ліття мученицької смерті св. Йосафата. З огляду на важливість події, сторони обговорили можливість відзначення ювілею на державному рівні.

Серед обговорюваних питань були питання виховання та освіти дітей українських емігрантів, створення української школи чи хоча б окремих українських класів у литовських школах і програми розвитку освіти зі збереженням української національної та духовної культури.

Відтак обговорили напрямки розвитку давньої василіанської обителі та храму Пресвятої Трійці як важливого душпастирського та паломницького центру УГКЦ, стратегію тематичного релігійного туризму і підтримки державою відновлення та продовження реставраційних робіт храму, як об’єкта культурної спадщини Литви.

На завершення зустрічі о. Вінкентій Пелих подякував за можливість зустрітися і подарував канцлеру монографію «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі».

www.osbm.lt.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next