АКТУАЛЬНО

Відбулися перші екологічні місії для порятунку створіння в Івано-Франківській архиєпархії УГКЦ

П'ятниця, 26 вересня 2014, 16:06
24 вересня 2014 року в селищі Більшівці Галицького району були проведені перші «Екологічні місії для порятунку створіння» в Івано-Франківській архиєпархії УГКЦ, які мають за мету через донесення основних правд християнської віри про нашого Творця і Спасителя сприяти оживленню парафій, щоб вони ще більше ставали місцем зустрічі з живим Христом, а також поглибленню загальної свідомості та екологічної культури суспільства, що є нині запорукою визволення з енергетичного зашморгу «старшого брата» та кращого майбутнього.

Розпочалися місії Божественною Літургією в храмі Різдва Христового, на якій вірні просили Небесного Творця про мир в нашій державі і молилися, щоб місії для порятунку Божого створіння стали початком якісно нового християнського життя, котре стало б прославою нашого Творця і Спасителя в різних вимірах особистого, сімейного та суспільного життя, а зокрема у ставленні до природного довкілля і тих дарів, що ними так щедро обдарував нас Господь. Після Літургії о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології Івано-Франківської архиєпархії, виголосив екологічну науку для вірних, у якій звернув увагу на проблеми довкілля, розкрив суть екологічного гріха та закликав бережливо ставитися до Богом створеного світу. Далі екореферент передав громаді через її пароха, митр. прот. Василя Завірача, збірку видань Бюро для заснування екологічної бібліотеки та світлодіодні лампочки, закликавши, щоб «кожного разу, дивлячись на них, – пригадувати собі про екомісії та старатися змінити своє ставлення до довкілля на справді християнське».

Наступною була зустріч екореферента з медперсоналом місцевої лікарні, на якій медики поділилися своїми проблемами та переживаннями щодо навколишнього середовища, а також спільно з представником церковної екологічної інституції застановилися над можливими шляхами подолання цих викликів.

У рамках проведення екологічних місій у селищній раді відбулася також зустріч з органами місцевого самоврядування, в якій, окрім місцевої влади, взяли участь підприємці, завідувач народного дому та вчителі музичної школи. Атмосфера спілкування свідчила про те, що всіх присутніх тривожать екологічні проблеми, що вони є з ними обізнані, але «поодиноко щось вирішити важко», на що о. Михайло зауважив, що є дві можливості – нічого не робити і змиритися з таким станом речей або пробувати змінити ситуацію. У першому випадку ми залишаємося приреченими, а в другому - залишається шанс на успіх. Зрештою, обов’язком кожного християнина є не миритися зі злою та гріховною дійсністю, але намагатися у відповідності до особистих сил, життєвого стану та відповідних професійних обов’язків приводити її до стану, бажаного Богом, зокрема до порядку, гармонії та чистоти, що має панувати в нашому довкіллі, за яке несемо персональну відповідальність перед Творцем і майбутніми поколіннями.

У теплій, родинній атмосфері пройшла зустріч у місцевій школі, де вчителі та учні разом з духовенством молилися Молебень до Бога-Творця, переглядали презентацію про проблему сміття в нашому житті, роздумували про особисте ставлення до природи. Наприкінці зустрічі священики запросили дітей взяти участь в екологічному конкурсі та подарували пам’ятки – закладки із рекомендаціями, як заощаджувати енергоресурси.

Завершальною практичною акцією місій було висадження Алеї Небесної сотні в місцевому Парку пам’яті, в якій взяли участь голова Галицької РДА, голова Галицької міської ради, інші представники влади, інтелігенція, представники спілки ветеранів УПА, Правого сектору, районна преса та учні старших класів місцевої школи. В рамках акції було висаджено 66 саджанців кулеподібної туї та колоновидного ялівцю, наданих Бюро УГКЦ з питань екології за відповідної добродійної підтримки.

У день екомісій також стартувала ініціатива зі збору макулатури в селищі, виручені кошти за яку будуть перераховані на потреби української армії та відновлення руйнувань, завданих війною. Сподіваємося, що невдовзі зерно, засіяне в серцях мешканців Більшівців, проросте й дасть щедрі плоди дієвої любові Божої, яку відчують не лиш присутні на місіях, а й вся церковна спільнота та місцева громада, а також і весь навколишній світ.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next